#Mid80s - Monochrome Set - Jacob’s Ladder (1985)

#Mid80s - Monochrome Set - Jacob’s Ladder (1985)

Zo ergens midden de jaren tachtig beleefden we een leuke hausse met puik materiaal van The Smiths, Lloyd Cole & The Commotions, The Triffids of Prefab Sprout. Maar net onder die toplaag schuilden er nog een paar sonische hebbedingetjes die we deze week graag even aan de oppervlakte brengen.

Beetje vreemde eend in de bijt want Monochrome Set is vooral bekend om de machtige postpunkplaten 'Strange Boutique' (1980), 'Love Zombies' (1981) en 'Eligible Bachelors' (1983). Maar de groep vond zichzelf midden jaren tachtig opnieuw uit en verliet het postpunkpad voor een meer opgewekte stijl, conform de opleving van jingel-jangel-gitaarpop. En ze deden dat met brio, getuige de minor hit Jacob’s Ladder, waarin de typische nasale stem van zanger Bid toch Monochrome Set deed heropleven.

The Monochrome Set werd in 1978 in Londen opgericht uit de overblijfselen van een universiteitsgroep genaamd The B-Sides, waarbij onder meer Stuart Goddard, later bekend als Adam Ant, speelde. Het eerste live optreden was op 15 februari 1978 op Westfield College in Londen. 

De originele line-up bestond uit de in India geboren zanger en voornaamste songwriter Bid (echte naam Ganesh Seshadri), de Canadese gitarist Lester Square (echte naam Thomas WB Hardy), drummer John D. Haney (voorheen in The Art Attacks) en basgitarist Charlie X. De band had nog twee bassisten - Jeremy Harrington en Simon Croft - voordat Andy Warren van The Ants, een jeugdvriend van Bid, eind 1979 toetrad.[

Morrissey en Johnny Marr van The Smiths werden beïnvloed door de band. Marr verklaarde zelfs dat zonder hen The Smiths niet zouden hebben bestaan. En zo is de cirkel ook een beetje rond, want midden jaren tachtig hadden de leden van Monochrome Set op hun beurt ook goed geluisterd naar The Smiths voor de bijna-hitsingle Jacob’s Ladder, waarbij ook nog een videoclip hoorde. Toen het succes echter uitbleef, ging de groep uit elkaar. Maar in 1990 was er een reünie om actief te blijven tot 1998. Een nieuwe reünie vond plaats in 2008 en die houdt tot vandaag stand. In 2022 volgde zelfs nog een nieuwe plaat ('Allhallowtide').

6 juli 2024
Laurens Leurs