#Mid80s - Microdisney - Horse Overboard (1985)

#Mid80s - Microdisney - Horse Overboard (1985)

Zo ergens midden de jaren tachtig beleefden we een leuke hausse met puik materiaal van The Smiths, Lloyd Cole & The Commotions, The Triffids of Prefab Sprout. Maar net onder die toplaag schuilden er nog een paar sonische hebbedingetjes die we deze week graag even aan de oppervlakte brengen.

Ierse helden uit Cork (ook Rory Gallagher heeft een standbeeld in Cork) met als protagonisten Cathal Coughlan (toetsen, vocals) en Sean O’Hagan (gitaar). In 1980 opgestart als Micro Disney, maar omgeturnd tot Microdisney in 1983, toen ze verhuisden naar Londen en bij Rough Trade Records tekenden.

Horse Overboard is van de lp 'The Clock Comes Down The Stairs', wellicht de meest fraaie van de vier lp’s die ze tussen 1984 en 1989 afleverden. De dag dat ze het voorprogramma van David Bowie speelden, op 1 juli 1988, splitten ze. Ze waren ook absolute helden voor John Peel, die maar liefst zes sessies met hen opnam. Van Peel kwam ook de uitspraak: “Microdisney thery're an iron fist in a velvet glove as always”.

O’Hagan en Coughlan vormden daarna afzonderlijk respectievelijk The High Llamas en The Fatima Manions. Ze kwamen in 2018, na dertig jaar, terug samen voor concerten in Londen en Dublin na de radio-docu 'Iron Fist In Velvet Glove, The Story Of Microdisney'. Voor 'The Clock Comes Down The Stairs' ontvingen ze een Trailblazer Award in 2018 voor zogeheten culturele belangrijk bijdragen in Ierland.

2 juli 2024
Laurens Leurs