#Mid80s - Marine Girls - Love To Know (1983)

#Mid80s - Marine Girls - Love To Know (1983)

Zo ergens midden de jaren tachtig beleefden we een leuke hausse met puik materiaal van The Smiths, Lloyd Cole & The Commotions, The Triffids of Prefab Sprout. Maar net onder die toplaag schuilden er nog een paar sonische hebbedingetjes die we deze week graag even aan de oppervlakte brengen.

Als je denkt een demo te horen van Everything But The Girl bij het afspelen van Love To Know, zit je niet zo gek ver van de waarheid want het is inderdaad Tracey Thorns stem in haar eerste groepje Marine Girls.

Die band werd in 1980 opgericht in Hatfield, Hertfordshire in de UK door een aantal schoolvrienden waaronder Tracey Thorn, Gina Hartman, Jane Fox en Alice Fox. Tracey Thorn was oorspronkelijk louter gitariste, maar ze overwon de verlegenheid en werd vocaliste.

Ze hanteerden dezelfde Do-It-Yourself-ethiek als tijdsgenoten Young Marble Giants en The Raincoats, die ook met minimale middelen maximale impact genereerden: zelf opnemen, zelf producen en zelf uitbrengen. In 1983 werd de tweede plaat ‘Lazy Ways’ opgenomen, waarop ook het mooie Love To Know. En het bleek ook de zwanenzang van de groep, want Thorn verhuisde naar Hull (voor universiteitsstudies), waar ze Ben Watt ontmoette, waarmee ze een nieuwe muzikaal project opzette onder de naam Everything But The Girl.

Marine Girls kreeg ook de gelegenheid om twee Peel-Sessions te spelen in 1982 en 1983. John Peel was immers fan van het eerste uur. De eerste lp 'Beach Party' behoorde tot de vijftig favoriete platen van Kurt Cobain volgens zijn dagboeken. Je kan de twee langspelers intussen op één cd krijgen via Cherry Red. Alice en Jane Fox werken tegenwoordig aan de Universiteit van Brighton en Gina Hartman maakt nog steeds muziek als Fenestration samen met Mark Flunder van TV personalities. Tracey Thorn is na enig solowerk terug herenigd met Ben Watt in een nieuwe editie van Everything But The Girl.

3 juli 2024
Laurens Leurs