#Mid80s - Hurrah! - Gloria (1985)

#Mid80s - Hurrah! - Gloria (1985)

Zo ergens midden de jaren tachtig beleefden we een leuke hausse met puik materiaal van The Smiths, Lloyd Cole & The Commotions, The Triffids of Prefab Sprout. Maar net onder die toplaag schuilden er nog een paar sonische hebbedingetjes die we deze week graag even aan de oppervlakte brengen.

Mooie, melancholische single, waarin je de adrenalinerush van de poëtische jeugd voelt stromen. Jong zijn en het luidkeels bezingen.

Begin jaren tachtig gestart als The Green-Eyed Children door zanger-gitarist Paul Handyside en zanger-gitarist David Taffy Hughes, bassist David Porthouse en drummer Mark Sim die vervangen werd door Damien Mahoney, toen ze vervelden tot Hurrah! (met uitroepteken). Toen ook deze de groep verliet om politieagent te worden, bleven de drummerproblemen spinal-tapgewijs aanhouden. Actief tussen 1982 en 1991, toen het vet helemaal van de soep was.

Gloria werd geproducet door de legendarische Jimmy Miller en de songtitel was geïnspireerd op 'Factotum', het boek van Charles Bukowski. In  de marge: de video voor single Sweet Sanity werd verbannen van de Amerikaanse televisie, omdat twee dames handjes vasthielden en ei zo na werd hun ook verboden om de Verenigde Staten binnen te komen. Enkele andere meldenswaardige wapenfeiten waren de support tijdens de ‘Dreamtime’-tour van The Stranglers en de opening voor U2 in Wembley en bij de 'Joshua Tree'-tour in juni 1987 en een support bij de 'Glass Spider Tour' van David Bowie. Ze blijken ook één van de eerste Britse popgroepen te zijn die in het Midden-Oosten (Irak, Egypte en Jordanië) speelden op uitnodiging van The British Arts Council.

De groepsleden deden na de split nog een aantal pogingen tot wereldroem als The Candy Coloured Clowns (David Taffy Hughes) en Bronze (Paul Handyside), maar veel zoden bracht het niet meer aan de dijk en de claim to fame blijft Hurrah!

1 juli 2024
Laurens Leurs