#Mid80s - Blue Aeroplanes - Spitting Out Miracles (1987)

#Mid80s - Blue Aeroplanes - Spitting Out Miracles (1987)

Zo ergens midden de jaren tachtig beleefden we een leuke hausse met puik materiaal van The Smiths, Lloyd Cole & The Commotions, The Triffids of Prefab Sprout. Maar net onder die toplaag schuilden er nog een paar sonische hebbedingetjes die we deze week graag even aan de oppervlakte brengen.

Britse havenstad Bristol dankt de muzikale nalatenschap vooral aan de triphop uit de jaren negentig met protagonisten als Massive Attack, Tricky en Portishead, maar een fijne gitaar is er ook nooit weg.

Blue Aeroplanes zijn ook uit Bristol afkomstig. De gebroeders Langley, Gerard en John, startten in 1978 de muzikale carrière als new wavegroep Art Objects, maar vervelden in 1981 tot Blue Aeoplanes. Typisch aan Blue Aeroplanes is de gesproken zang van Gerard Langley, die eerder debiteert dan zingt op een bed van welgemikte gitaarpartijen.

Verderop in de carrière, begin jaren negentig, scoorden ze een paar welgemikte radiohits op Studio Brussel met Yr Own World en Jacket Hangs, maar wij zoeken het vandaag in de eightiesperiode met het bevallige Spitting Out Miracles van de gelijknamige lp uit 1987, die naar goede gewoonte start met de parlando van zanger Gerard Langley.

De groep is al die jaren blijven spelen en is nog steeds actief vanuit Bristol, waar ze vandaag bejubeld worden als “Bristol’s longest running band”.

5 juli 2024
Laurens Leurs