Merope - Namopi

Merope - Namopi

Met deze single kondigt het duo het nieuwe album 'Vėjula' aan.

Merope is een band die al even enigmatisch is als haar muziek. Gestart in 2012 met muzikanten van over heel de wereld die elkaar niet kennen, is het ondertussen een duo bestaande uit Indrė Jurgelevičiūtė (BE/LT) en Bert Cools (BE). Maar samenwerken zit nog altijd (en meer dan ooit) in het DNA van het project. Zo is de nieuwe single Namopi een samenwerking met Laraaji (Brian Eno) en Shahzad Ismaily (Arooj Aftab, Laurie Anderson, Marc Ribot). Ook Bill Frisell doet mee op het album, dat uitkomt op 5 november.

Merope bouwt al jaren gestaag aan een mooi (internationaal) parcours. Ze deden supporttours voor Agnes Obel en Sam Amidon in de UK, speelden vorig jaar acht shows in Japan en staan dit najaar op Le Guess Who?.

Met het meer dan vijf minuten durende Namopi mikt de band op liefhebbers van ambient. De sfeer is oosters, maar toch ongrijpbaar. Wie als luisteraar de melodie wil vangen, wordt telkens weer op het verkeerde been gezet. Het is als kleurige zeepbellen vangen. Telkens je ze vast hebt, spatten ze uiteen. En toch zit er een dynamiek in de echoënde klanken, maar het beste lijkt ons je er gewoon aan over te geven. Niet proberen te begrijpen, enkel ondergaan.

Shows

8-11-2024 Le Guess Who? - Utrecht
20-11-2024 Ruiskamer, MIRY CONCERTZAAL - Gent
23-11-2024 Explore The North - Leeuwarden
28-11-2024 BRAND! festival, Nona - Mechelen
29-11-2024 Het Bos - Antwerpen
1-12-2024 Bozar  - Brussel

14 september 2024
Marc Alenus