Mensen Blaffen - 'Verzameld Werk'

Achtergrond

Nadat Starman Records eerder in 2014 reeds Lavvi Ebbel opnieuw voor het voetlicht bracht middels het uitbrengen van een compilatie, doet OnderStroom nu hetzelfde met een andere Aalsterse band. Mensen Blaffen is de naam, de muziek nog moeilijker te omschrijven dan die van hun iets bekendere stadsgenoten. Hoekig, groovy, speels en weird zijn termen die in dit verband vaak vallen.

Zeker is wel dat hun 'Verzameld Werk', nu voor het eerst in vijfentwintig jaar op cd uitgegeven, het (her)ontdekken meer dan waard is. Uit hun eerste mini-lp (1984) blijven vooral het catchy De Mensen BlaffenJano en het met toffe kreetjes gelardeerde Braziliaanse Woud overeind. Dat debuut werd overigens geproduceerd door Jo Bogaert (Technotronic). En ook de Britse dj John Peel had de groep toen reeds opgepikt.

Voor opvolgers 'D'un Seul Coup' en 'Krengen' (1986) ging Mensen Blaffen in zee met producer Gerry Vergult (Aroma di Amore). Dat leidde onder meer tot het zwoele Kleine Vamp en andere pareltjes à la Hartstocht, het melodieuze Dat Gevoel en Chagrin d'Amour

Na intensieve repetities was het eigenzinnige sextet in 1988 klaar voor een eerste - en helaas ook enige - volwaardig album: 'Raven', ditmaal in een productie van Theo Van Eenbergen. De funky percussie en sax die het vroegere werk typeerden, ruimden plaats voor de inbreng van gitaren in het groepsgeluid. Dat leverde onder andere het bezielde L'angoisse op, een poëtisch Snijdzucht en het mooie Modderman.

Ook de onderhuidse dreiging in Over De Lijn, een erg knap gezongen en opgebouwd Marée d'Envie en het meeslepende Barbaar vormen bescheiden hoogtepunten op deze uitstekende verzamelaar.

8 januari 2015
Jan Vael