Melkrock 2017 - Een familiaal karakter, maar dan met een hoek af

Voorbeschouwing

Melkrock is een Tieltse melkkoe die al twintig jaar staat te grazen en nog steeds de beste zuivel in het schap brengt. Dit jaar maken ze opnieuw grote sier met niet alleen klinkende namen als J. Bernardt, Roméo Elvis x Le Motel, De Mens, André Brasseur, Briqueville en Dans Dans, maar ook met een uiterst gezellige locatie, drank aan marginale prijzen en de beruchte springkastelenspeelstraat. Wij lieten programmator Bram Moony terugblikken op twintig jaar Melkrock en kwamen met de volgende vaststelling terug: “Melkrock is een mini-Woodstock”.

Hoe zouden jullie Melkrock beschrijven aan een publiek dat het festival niet kent?

Bram Moony
(programmator): Melkrock - een organisatie van vzw Heelal - is een kleinschalig, onafhankelijk openluchtfestival dat in 1998 is ontstaan vanuit café De Melkweg in Tielt (West-Vlaanderen).

Melkrock vindt plaats in de feeërieke omgeving van recreatiedomein Watewy, een heuvellachtig Teletubbieland dat Dave Schroyen (drummer van Evil Superstars) inspireerde tot de uitspraak “Melkrock is een Mini-Woodstock”. De groene omgeving, goedkope pintjes en een speelstraat met springkastelen (zie clipje Cocaine Piss) dragen bij tot het idyllische karakter van een festival; dat wordt omschreven als een gemoedelijke mix van Cactus, Dranouter en Couleur Café. Melkrock is geen genrefestival, maar presenteert altijd een brede waaier aan muziekstijlen. Kapitein Winokio (editie 2012) kan bij wijze van spreken perfect samen op een Melkrock-affiche staan met pakweg Peter Pan Speedrock (2007); tieneridool Jasper Erkens (2009) past naast de krasse zeventiger André Brasseur (2017). Melkrock heeft een familiaal karakter, maar dan met een hoek af.

Wat is voor jullie het meest memorabele concert op Melkrock van de afgelopen twintig jaar?

Meer dan één. De epische concerten van Steak Number Eight (2012) en Drums Are For Parades (2011) bijvoorbeeld. Alle hens aan dek aan de stage barriers. Of de thrashy performance van Kenji Minogue op het veel te kleine zijpodium in 2013. Zalige moshpit ook tijdens het optreden van Vandal X in de zijtent vorig jaar. Verder stemt het ons tevreden dat we bands in een vroeg stadium van hun carrière geplaatst hebben, bands als Admiral Freebee (2001), Goose (2002), Intergalactic Lovers (2010), SX (2011), Oscar And The Wolf (2013), Brihang (2014), Warhola (2015), Faces On Tv (2016),…

Ook aangenaam om te zien, is hoe Radio Topkaas - destijds bij ons ontstaan op Melkrock editie 2010- intussen is doorgegroeid naar festivals als Pukkelpop, Arendonk Zingt & Swingt en Weitjerock (NL).

Wat was het absolute dieptepunt van Melkrock? Welke gebeurtenis of concert zou je het liefst vergeten?

Slechte weersomstandigheden zijn voor een openluchtfestival altijd een domper op de feestvreugde. In 2002 zijn we omwille van niet al te positieve weersverwachtingen eenmalig uitgeweken naar een indoor locatie met een mindere publieksopkomst tot gevolg. Na afloop stond er nog 250 euro op de rekening. Dat had het einde kunnen betekenen voor het festival, maar dankzij de hardnekkigheid van de vzw en de bereidwilligheid van groepen om voor een low budget fee te komen spelen, was er gelukkig ook in 2003 een editie van Melkrock. Moeilijke omstandigheden zijn leerzaam en zorgen voor realiteitszin: zonder de drive en de goodwill van toen was er nu geen sprake van een twintigjarig jubileum.

Wordt 20 jaar Melkrock een speciale editie? Mag het publiek zich aan verrassingen verwachten?

We willen het publiek opnieuw waar voor hun geld geven. We waken zoals altijd als een goede huisvader over de uitgaven, maar dit jaar hebben we qua affiche nog een tandje bij gestoken om de twinigste editie van Melkrock extra glans te geven. Met J. Bernardt en Roméo Elvis programmeren we frisse, boomende acts, die leven bij een jong publiek, en daarnaast hebben we zoals altijd oog voor traditie (André Brasseur, De Mens), sterke livebands (Tiny Legs Tim, Dans Dans, Too Tangled) en ontdekkingen (Grotto, Dieter Von Deurne & The Politics). Radio Topkaas krijgt op het eind anderhalf uur carte blanche in de zijtent.”

Wat brengt de toekomst voor Melkrock? Waar zien jullie het festival binnen tien jaar?

De Morgen schreef: “Melkrock is een onafhankelijke speler die moedig stand houdt.” Dat beschouwen we als een compliment. Melkrock wordt al twintig jaar volledig georganiseerd door vrijwilligers. Blijven bestaan en door weer en wind verder doen, is onze voornaamste ambitie. Als we in 2027 dertig jaar Melkrock kunnen vieren, dan zou dat een pure overwinning zijn. We willen sowieso op hetzelfde elan doorgaan: toffe bands programmeren en het publiek aan democratische prijzen kwaliteit bieden, op en naast het podium.”

Wil je graag een duoticket winnen voor Melkrock 2017? Dat kan! Doe mee met onze Facebook deelactie en maak kans. Deze wedstrijd loopt tot donderdag 10 augustus.

2 augustus 2017
Joris Roobroeck