Meis - Zonder

Meis - Zonder

De eerste single uit het debuut belooft het beste.

Meis is het alter ego van Aysha de Groot, u misschien bekend als één van de backings van Eefje de Visser, maar tegelijk is ze ook de kleindochter van legende Boudewijn de Groot. Niet dat haar muziek daaraan refereert, al merk je wel dat muziek haar in de genen zit.

Met Zonder wil ze de toon zetten voor de langspeler. Op een lichtvoetige en hoopvolle manier vertelt ze namelijk een zwaar verhaal. Het nummer bezingt de overlevingsdrang en laat de kracht van noodzakelijke oogkleppen zien. Ze vertelt zelf hoe ze daartoe kwam: "Ik lag in het ziekenhuis op de kamer met Anke, een warme, vrolijke dame met de ongelooflijke pech genaamd botkanker. Op een dag kwam haar dochter op bezoek om blij te vertellen dat ze, na lang proberen, eindelijk zwanger was. Dit werd flink gevierd met zuurtjes en thee. Nog geen tien minuten later kwam een arts binnen om te vertellen wat ze op de laatste scans gezien had, wat dit zou betekenen voor haar en hoe hospice werkt. Vanuit mijn eigen bed hoorde ik, vanachter het gordijntje, het hele slechte nieuws, de afstand die de arts wilde houden tot Anke, het medeleven van de verpleegkundigen en de tranen van haar dochter. Nadat de arts vertrokken was, en de dochter meer thee ging halen, kwam Anke moeizaam uit bed, schuifelde ze naar me toe en vroeg ze of ik misschien zin had in een zuurtje."

De song klinkt desondanks heel erg opgewekt, zij het op een minimale wijze, die - waarschijnlijk vanwege de dubbele zanglijn - ons zelfs even aan Laurie Andersons Superman doet denken, zij het meer gestileerd en minder elektronisch gemanipuleerd. Het nummer pakte ons in elk geval meteen op de adem.  

Het debuut, dat 'Zwart/Wit' gaat heten, is een conceptueel album, waarin de Groot de grenzen van comfortabel opzoekt in alle eerlijkheid en een boekje open doet over een periode van ziekte, trauma, herstel, kracht en de zoektocht naar zelfliefde.

8 april 2023
Patrick Van Gestel