#McCartneyKiest - George Harrison - Marwa Blues (2002

#McCartneyKiest - George Harrison - Marwa Blues (2002

Aan het begin van deze vakantie sloot hij als kwieke tachtiger nog het prestigieuze Glastonbury Festival af. Deze week zoomen we in op zijn favoriete nummers met een paar verrassende keuzes.

Er is al heel veel inkt gevloeid over het belang en de impact van de India-trip van de Fab Four. McCartney was onder de indruk, maar het was vooral George Harrison die letterlijk en figuurlijk de trip van zijn leven deed en van alle vier de Beatles spiritueel en muzikaal het meeste zou blijven meedragen.

Zelfs op het onderschatte en postume 'Brainwashed' uit 2002 (een jaar na zijn overlijden) klonk dit nog door op de mooie instrumental Marwa Blues. Zo mooi dat Paul McCartney het beschouwt als één van zijn favoriete nummers. McCartney was zwaar onder de indruk op 29 november 2001, toen Harrison het tijdelijke met het eeuwige verwisselde: “A lovely man, I love him dearly, I grew up with him and I like to remember all the good times”.

Marwa Blues was de B-kant van Any Road en werd vooral bepaald door de slidegitaar. Genoemd naar Raga Marwa, een Indiase klassieke raga die traditioneel bij zonsopgang wordt gespeeld. Harrison won er postuum een Grammy Award mee in de categorie 'Best Pop Instrumental Performance'. Het was zijn favoriete raga, ook bekend geworden van vertolkingen door Ravi Shankar en Alli Akbar Khan. Auteur Simon Leng over Marwa Blues: “ It is the most personal and emotionally resonant guitar performance of his career and identifies the track as the culmination of the musical and spiritual journey Harrison had begun in 1966 as a sitar student under Shankar. His playing is at once almost unbearably touching and spiritually enraptured, offering a multidimensional emotional experience.” 

De lp 'Brainwashed' werd in 2002 door zoon Dhani Harrison en Jeff Lynne vervolledigd voor release.

 

12 juli 2022
Laurens Leurs