#McCartneyKiest - Donovan - Sunny Goodge Street (1965)

#McCartneyKiest - Donovan - Sunny Goodge Street (1965)

Aan het begin van deze vakantie sloot hij als kwieke tachtiger nog het prestigieuze Glastonbury Festival af. Deze week zoomen we in op zijn favoriete nummers met een paar verrassende keuzes.

Het was ons niet bekend, maar dit is een zeer mooie, jazzy song van deze superster van de Britse folkscene, die compleet onterecht mettertijd een beetje wegdeemsterde, maar bij de groten thuis hoort. In de sixties weggezet als de Britse Bob Dylan, maar zijn popfeel was misschien meer uitgesproken dan bij Zimmerman. Een vriend van The Beatles, die ook vol meeging in de psychedelische trip met allerhande Yogi’s.

Sunny Goodge Street is een halte in het Fitzrovia district in London, waar Donovan rookgerief scoorde. De song vertelt van de trip waarin hij scoort, rookt en dan nog eens virtueel tript. En aan het einde is er de liefde. Eén van de eerste songs waarin publiekelijk en onomwonden de drug vernoemd wordt: "Violent hash-smoker shook a chocolate machine." Misschien de reden waarom McCartney, zelf een marihuanaroker, zoveel van de song houdt.

Nu kan het, maar destijds werd occacioneel marihuanagebruik beschouwd als gevaarlijk. In 1965 passeerde de Dangerous Drug Act waarmee het strafbaar werd. Donovan was één van de eersten die slachtoffer werd van de politieraids die naar aanleiding van de nieuwe wet veelvuldig werden uitgevoerd in artistieke milieu’s.

Later werd het nummer ook nog gecoverd door Boudewijn De Groot en Liesbeth List als Draai Weer Bij, maar ook door Marianne Faithfull (1966) en Judy Collins (1968).

11 juli 2022
Laurens Leurs