#McCartneykiest - Chinmaya Dunster & Vidroha Jamie - Chance Meeting (1998)

#McCartneykiest - Chinmaya Dunster & Vidroha Jamie - Chance Meeting (1998)

Aan het begin van deze vakantie sloot hij als kwieke tachtiger nog het prestigieuze Glastonbury Festival af. Deze week zoomen we in op zijn favoriete nummers met een paar verrassende keuzes.

Nog een exotische tint in het lijstje favorieten van Paul McCartney. Het duet overstijgt het klassieke east-meets-west-cliché in deze Keltische raga waarin sarodspeler (Indisch snaarinstrument) Chinmaya Dunster (geboren als Stephen Dunster) en gitarist Vidroha Jamie de snaren kruisen zonder te vervallen in new age-geneuzel. Gebaseerd op traditionele Indische en Keltische patronen.

Dunster is een volbloed Brit uit Kent die zich na een opleiding klassieke gitaar en reizen door Afghanistan en India op de Indische muziek en de sarod stortte. Hij volgde de muzikale traditie van de Hindustani, waarbij de muziek meestal van vader op zoon wordt overgeleverd en hij zijn mentor vond in Ustad Gurdev Singh.

Vidroha Jamie daarentegen is een Amerikaan die opgeleid werd als acteur en pas op zijn veertiende een gitaar opnam nadat hij gefascineerd raakte door Blackbird van the Beatles. Hij zou via Prem Chinmaya op de bruiloft van Paul McCartney spelen. In de queeste naar de perfecte mélange van westerse harmonieën en oosterse melodielijnen vonden ze elkaar om samen meditatieve muziek te componeren, hetgeen leidde tot deze Chance Meeting.

16 juli 2022
Laurens Leurs