Max Majorana

Achtergrond

En zo loopt 2013 alweer ten einde. Onze redacteurs blikken terug op het voorbije jaar en werpen een doordachte blik op wat komen gaat. U schuift zoals altijd de voeten onder tafel en smult mee...

Max Majorana



Hoe zal 2013 in jouw muzikale geschiedenisboek gaan?

Vanzelfsprekend als het jaar waarin Lou Reed kwam te overlijden en ik een week lang niets anders dan The Velvet Underground luisterde, bij wijze van een detoxkuur. De beste man laat een prachtige erfenis achter.

2013 was ook het jaar van Best Kept Secret, een alleraardigste nieuwkomer in de festivalzomer. De flinke opkomst van kleinschaliger muziekevenementen is mijns inziens sowieso een zegen voor de echte liefhebber. Noem het truttig, maar liever beter eten en avontuurlijke muziek dan liefdeloze frieten en voorspelbare headliners. Het festivallandschap kon al langer zo een opfrisbeurt gebruiken. We hebben het wel gehad met die anonieme, zonder gêne hun publiek uitbuitende massa-evenementen, nietwaar? Popfestivals zijn dood, leve de popfestivals!

Wat vond jij de beste 10 platen van 2013?

1. Deerhunter – 'Monomania'
2. Laura Mvula – 'Sing To The Moon'
3. Unknown Mortal Orchestra – 'II'
4. Yo La Tengo – 'Fade'
5. Arcade Fire – 'Reflektor'
6. Outfit – 'Performance'
7. Nick Cave & The Bad Seeds – 'Push The Sky Away'
8. Warm Soda – 'Someone For You'
9. Youth Lagoon – 'Wondrous Bughouse'
10. Kurt Vile – 'Wakin On A Pretty Daze'

Wat  is de meest overschatte plaat van 2013?

James Blake – 'Overgrown'

Wat is de meest onderschatte plaat van 2013?

De Koning Der Dieren – Educatieve Klassiekers

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2013?

1. Thee Oh Sees, Tivoli De Helling (Utrecht), 18/05/2013
2. Sky Needle, Paradox (Tilburg), 18/09/2013
3. Mac DeMarco, La Grande Hall De La Villette (Parijs), 31/10/2013
4. De Kift ft. Rats On Rafts, Metropolis (Rotterdam), 07/07/2013
5. Warm Soda, R&B Café Die Twee (Bergen op Zoom), 02/08/2013
 

Wat vond jij de beste song van 2013?
Unknown Mortal Orchestra – Swim & Sleep (Like A Shark). Ook nog eens de beste videoclip van het jaar: Wat zeg ik; de beste sinds Paranoid Android. Geeft samen met de songtekst een aangenaam melancholisch tegenwicht aan een Naïeve Melodie.

Wat vond jij de hatelijkste song van 2013?

Eminem & Rihanna – Monster. Dagelijks zesmaal op de radio tijdens mijn dienst als magazijnmedewerker in een niet nader te noemen fabriek anno 2013. Dit herhaalde zich wekelijks driemaal.

Naar wie moeten we uitkijken in 2014 en waarom?
Apneu gaat vermoedelijk een hoog aantal ogen gooien met haar aanstaande nieuwe album 'Hard Feelings'. Het Amsterdamse viertal is al een tijdje gespecialiseerd in gruizige popminiatuurtjes in de beste 90's-geest van Guided By Voices, Pavement, en Weezer – inclusief de nodige portie ironie, zelfspot en meligheid die deze groepen kenmerkt. Laat dat nu toevallig enkele van de favoriete bands van ondergetekende zijn! De groep stelde enkele weken geleden in het Utrechtse ACU niet teleur; na een half uur lang verdomd plakkerige garagepunk, werd afgesloten met een terloops Frans zoentje. 'Hard Feelings' verschijnt in de tweede week van 2014 op Subroutine Records.

30 december 2013
Max Majorana