Mathias Lilja

Achtergrond

Mathias Lilja is (nog) een relatief onbekend artiest bij ons. Hopelijk brengt zijn titelloze solodebuut hier verandering in. Zijn eminente americana-outlaw-countrymuziek zet alvast iets in beweging bij de modale liefhebber.

Mathias Lilja



Lilja was frontman in twee van Zwedens beste bands The Strollers en The Maharajas. Vooral bij eerstgenoemde klonk de garagerock best stevig, terwijl The Maharajas kozen voor popmuziek met veel knipogen naar de jaren zeventig. Toen al schreef Lilja prachtige liedjes waarvan vooral soulvolle ballads als Alaska Beach bleven hangen.

Op zijn langverwachte solodebuut (de opnames startten al in de herfst van 2012), dat geen titel kreeg, kiest hij voor de pure folk met nogal wat country-invloeden. Goed vertolkte songs die bij momenten betoveren. Lilja heeft duidelijk goed geluisterd naar mensen die hem hebben beïnvloed. Wij gokken op The Beatles, Townes Van Zandt en Kris Kristofferson.

De Zweedse muzikant schreef negen van de tien nummers zelf. Uitzondering is het fantastische No Place To Fall, een cover van Townes Van Zandt. Ze zijn allen van een hoog niveau waarin naast veel verschillende gitaartjes (van Clas Olofsson) ook behoorlijk wat melancholie weerklinkt, mede door de uitstekende productie van Frederik Landh, de fijne arrangementen en de klankkleur. Op die manier gaan de bijwijlen catchy songs, die een breed spectrum aan temperamenten aanspreken, er vlotjes in.

Lilja toont hier dat hij best ambitieus mag zijn en de grenzen van de wereld mag verkennen met zijn muziek. Een tourneetje - naar verluidt is de livereputatie van Lilja ijzersterk - kan misschien deuren openen.

23 april 2014
Steven Verhamme