Martinez

Introducing

Martinez

Geef toe: ook u associeert Zwitserland niet met opwindende muziek. Toch bewees UMM vorig jaar dat er daar een indiescene leeft door de samenwerking met Haubi Songs. En wij ontdekten nog een band die ons hart sneller doet slaan: Martinez.

Geen idee waar we vorig jaar Rise van Martinez oppikten, maar het was ergens in maart en sindsdien blijft dit nummer bij onze favoriete tracks staan. Er is die heerlijke stem van Valérie Martinez en die zalig zwoele instrumentatie van strijkers, akoestische gitaar en voorzichtige drums die samen een on-Zwitsers zwoel gevoel opwekken. We zien hierbij geen bergtoppen bedekt met ijs en sneeuw, maar eerder een Spaans strand bij avondschemering.

Daarvoor bracht Martinez, dat in 2015 werd opgericht en waartoe ook producer Yvan Bing behoorde, al een ep ‘So Far…’ en een single Maryam uit, maar die veroorzaakten geen bliep op onze radar. In Duitsland werd Maryam wel opgepikt en Robert Smith van The Cure nodigde hen uit om op te treden op het South Bank Festival in Londen.

Ondertussen koos Bing een ander pad, maar Valerie bleef songs schrijven en dat resulteerde in Travel, een samenwerking met Joe Baamill (o.a. Pilot On Mars en Ideal Brut). En was het een schot in de roos. Dit keer speelt een melancholische piano de hoofdrol, tenminste in het begin, want de songs is heel ingenieus opgebouwd en stilaan trekt een gordijn van mistige synthgordijnen over de song, terwijl de drums tikken als zacht neervallende regendruppels en de stem van Martinez wegzinkt in vervorming.

Een volgende single volgt pas in september en dan komt er ook (eindelijk!) een album en een tournee met muzikant Christophe Bugnon (Transistor Girl) die ooit al in Vorst Nationaal stond met één van de vele bands waar hij al in speelde.

In afwachting daarvan is er wel nog een zijproject met de Britse singer-songwriter Toby May waarmee Valérie Martinez de single Sooner Or Later uitbracht. Sooner Or Later ademt een heel andere sfeer dan de nummers van Martinez zelf, maar haar geweldige stem klinkt ook hier even bedwelmend en het contrast met de bariton van May is erg mooi. Bekijk hieronder als één van de eersten de clip, opgenomen in de studio.

Volg Martinez op Facebook 

2 augustus 2019
Marc Alenus