Martin Nonstatic - 'Ligand Remixes'

RE:introducing

Martin Nonstatic - 'Ligand Remixes'

Wat had u dan verwacht? Nadat de future ambientcreator Martin Nonstatic zijn plaat ‘Granite’ twee jaar geleden door enkele andere specialisten onder handen liet nemen, krijgt nu ook het vorig jaar verschenen album ‘Ligand’ een opvolger met ‘Ligand Remixes’. Enkel is nu het aantal herwerkingen vermeerderd tot zeven, waardoor in dit geval effectief over een volwaardig album kan gesproken worden.

En wat had u dan verwacht? Iemand die door het gerenommeerde Franse label Ultimae in de armen wordt gesloten, krijgt natuurlijk ook een muzikale aai over het hoofd van stichter en grootmeester Aes Dana of van poulain Scann-Tec. Om maar enkele zekerheden op te sommen voor wie vertrouwd is met dit unieke ambientlabel.

Met de zogenaamde Erot Remix van Parallel Thoughts tast de Nederlander Martin Nonstatic zelf nog wat af waar de mogelijkheden liggen. De typisch uitgespreide soundscapes, die hier een zeldzame beat krijgen, en wat grollende, grommende pulsen komen nog erg voorzichtig en fragmentarisch over. Dat verdwijnt wel even met de deephousebeats, dubbecho’s en naturescapes in opvolger Variegation, in zijn Floating Machine-versie dan. Tikkende pulsen, stompende bassen, veelgelaagde klanktapijten. Dit is stevig bedwelmend spul. Lees: STEVIG BEDWELMEND SPUL!

Het leuke van deze remixplaat is vooral dat de deelnemers duidelijk een eigen stempel op die typische Nonstatic-sound drukken. Van Aes Dana kan je meer gedreven momenten verwachten met diepe, warme bassen, van Nederlandse buddy Roel Funcken (Legiac, Funckarma) eerder break- en shuffelbeats. En Miktek is dan weer bekend om zijn eerder verhakkelde kraak- en clickritmen, hoewel Aes Dana hem hier bijstaat om alle onrust toch tijdig te sussen. Tegelijkertijd behouden alle artiesten de sfeer, dromerigheid en het eindeloze ambientkarakter van deze muziek, waardoor ‘Ligand Remixes’ toch mooi homogeen overkomt.

Ergens doet de  titel ‘Remixes’ deze plaat  tekort. In de regel gaat het natuurlijk om herwerkingen, maar het gaat ook om een nieuw, consistent muzikaal verhaal. Waar je van een remixplaat een afkooksel verwacht met wat hoogtes en laagtes is dit album een volwaardige Ultimae-release en aldus ook op die manier te beschouwen. Meer nog: in lichtgrijs potlood durven wij voorzichtig te schrijven dat ‘Ligand Remixes’ meer houvast biedt dan ‘Ligand’ zelf en dus misschien net nog iets meer binnen handbereik blijft.

3 januari 2019
Johan Giglot