#MarrGuitarKing - The The - Dogs Of Lust (1993)

#MarrGuitarKing - The The - Dogs Of Lust (1993)

Eén van de laatste echte gitaarhelden, die we midden jaren tachtig in Bree met The Smiths bezig zagen (hij was toen slechts tweeëntwintig jaar oud). Onmiddellijk wisten we: dit is een echte! Helaas was het na vier Smiths-studioplaten en prachtige compilaties finito -  "J’en ai marre" - en was het ieder voor zich. Maar Marr leende de capaciteiten ook vaak en graag uit.  Een weekje Marr-bijdragen aan andermans werk.

Leeftijdsgenoten en ook succesvol geworden in eenzelfde tijdperk (begin jaren tachtig): Matt Johnson van The The en Johnny Marr. Ze waren al vrienden sinds hun tienertijd en toen al van plan samen een groep te vormen, maar The Smiths vormden zich al voor die plannen zich konden ontvouwen.

Maar na de split van The Smiths was Johnson al snel vragende partij om Marr in te lijven in de nieuwe versie van The The. Johnny zei ja en stelde zich helemaal in dienst van het songschrijverschap van Matt Johnson. En gedurende zes jaar en twee magnifieke platen ('Mind Bomb' in 1989 en 'Dusk' in 1993) was hij full-time lid.

'Dusk' was het album met de meest nadrukkelijke Marr-stempel, niet enkel met gitaar, maar ook op mondharmonica, zoals hier op Dogs Of Lust”. Ze zouden het in 2018 nog eens dunnetjes overdoen op een speciale Record Store-uitgave van Summer In The City, een cover van Lovin’ Spoonful: “It’s been great to record with Matt again and to play alongside his amazing voice, The The is part of my life.” En Matt Johnson was ook al zeer fideel over zijn samenwerking met Marr: “Marr’s guitar is subtle and scintillating in a Smiths way”.

23 maart 2022
Laurens Leurs