#MarrGuitarKing - Talking Heads - Nothing But Flowers (1988)

#MarrGuitarKing - Talking Heads - Nothing But Flowers (1988)

Eén van de laatste echte gitaarhelden, die we midden jaren tachtig in Bree met The Smiths bezig zagen (hij was toen slechts tweeëntwintig jaar oud). Onmiddellijk wisten we: dit is een echte! Helaas was het na vier Smiths-studioplaten en prachtige compilaties finito -  "J’en ai marre" - en was het ieder voor zich. Maar Marr leende de capaciteiten ook vaak en graag uit.  Een weekje Marr-bijdragen aan andermans werk.

Toen The Smiths er het bijltje en de gitaar bij neergooiden in 1987, was het te verwachten dat het gigantische talent van Marr snel een nieuwe uitlaatklep zou vinden. En de aanbiedingen kwamen uit de hoogste regionen: Pretenders, Bryan Ferry, The The en - nog verrassender - Talking Heads, die met Byrne en Harrison toch niet de meest onverdienstelijke gitaristen in de rangen had.

Maar zo geschiedde. Voor de zwanenzang (maar dat wisten ze toen nog niet) 'Naked' werd Marr door de pratende hoofden geheadhunt. De rol van producer van Steve Lillywhite (man van Kirsty MacColl en reeds gewerkt met The Smiths) speelde daar uiteraard een belangrijke rol in. Steve belde Johnny en Johnny toog naar Parijs, waar de plaat werd opgenomen.

Na een ruwe sessie besefte Marr dat hij niet moest proberen om een Talking Head te zijn, maar dat hij de eigen flair en swagger moest inbrengen om het verschil te maken. Voor de intro van Nothing But Flowers speelde hij het impulsief. “The intro started, and without thinking I played the very first thing that came to me", stelde hij in zijn memoires 'Set The Boy Free'. "Steve (Lillywhite) gave me a smile and a thumbs-up, and when it came to the next section I dived straight into a riff off the top of my head. It was exactly the right thing. The song came to life and everyone was grooving. After that it was plain sailing.”

De Afropop was zo aanstekelijk dat het de eerste single van 'Naked' werd met de vocale hulp van Mevrouw Lillywhite, de betreurde Kirsty MacColl. We hebben niks met videoclips maar dit is een heel mooie.

27 maart 2022
Laurens Leurs