#MarrGuitarKing - Neil Finn & Friends - Four Seasons In One Day (2002)

#MarrGuitarKing - Neil Finn & Friends - Four Seasons In One Day (2002)

Eén van de laatste echte gitaarhelden, die we midden jaren tachtig in Bree met The Smiths bezig zagen (hij was toen slechts tweeëntwintig jaar oud). Onmiddellijk wisten we: dit is een echte! Helaas was het na vier Smiths-studioplaten en prachtige compilaties finito -  "J’en ai marre" - en was het ieder voor zich. Maar Marr leende de capaciteiten ook vaak en graag uit.  Een weekje Marr-bijdragen aan andermans werk.

Eén van de meest onverwachte en net daarom één van de fijnste live platen in onze collectie is '7 Worlds Collide" van Neil Finn & Friends. We kennen niet de directe aanleiding tot deze “gathering of musical minds”, maar in april 2001 kwam een wel zeer bijzondere line-up een werkvakantie houden in het St. James Theatre in Nieuw-Zeeland, een statig operahuis uit 1928.

We sommen op: Johnny Marr (The Smiths), Ed O’Brien en Phil Selway (Radiohead), Sebastian Steinberg (Soul Coughing), Eddie Vedder (Pearl Jam), Lisa Germano en uiteraard Tim Finn. Het speelplezier spat er vanaf en het repertoire is hoofdzakelijk Finn-gekleurd (Split Enz-, Tim-, Neil- en Crowded House-composities), maar af en toe ook een zijstapje (Germano, Smiths, Marr). Tip: zeer gemakkelijk te vinden op eBay voor minder dan 5 euro, uw best gespendeerde centen in tijden.

Hier presenteren we de Crowded House-briljant Four Seasons In One Day met Tim Finn aan de grand piano. Na twee minuten en vijftien seconden komt de heerlijke mondharmonica binnen van Johnny Marr, waarbij Neil Finn liefdevol naar links kijkt en even later aanmoedigt: “Come on Johnny”.

26 maart 2022
Laurens Leurs