#MarrGuitarKing - Edwyn Collins - Come Tomorrow, Come Today (2010)

#MarrGuitarKing - Edwyn Collins - Come Tomorrow, Come Today (2010)

Eén van de laatste echte gitaarhelden, die we midden jaren tachtig in Bree met The Smiths bezig zagen (hij was toen slechts tweeëntwintig jaar oud). Onmiddellijk wisten we: dit is een echte! Helaas was het na vier Smiths-studioplaten en prachtige compilaties finito -  "J’en ai marre" - en was het ieder voor zich. Maar Marr leende de capaciteiten ook vaak en graag uit.  Een weekje Marr-bijdragen aan andermans werk.

Het betreft hier een onderschatte held, die met Orange Juice voor een groot deel het pad effende voor een groep als The Smiths. En loyale mens als Johnny Marr is, kaatste hij de sonische bal netjes terug door op Edwyn Collins' plaat van 2010 'Losing Sleep' mee te spelen en te schrijven.

En Collins kon alle hulp gebruiken, want in 2005 werd hij het slachtoffer van een bijna fatale beroerte, die hem nog steeds parten speelt. Maar hij is een doorzetter en in 2010 moest er een plaat komen with a little help from several famous friends zoals Johnny Marr. Maar ook Franz Ferdinand, The Cribs, Roddy Frame (Aztec Camera), The Magic Numbers en The Drums staken een handje toe.

Voor Come Tomorrow, Come Today schreef Marr mee en de gitaarriff benadrukt het bruggetje tussen Orange Juice en The Smiths. Marr hanteert ook de bas en de drums werden metronomisch ingetikt door ex-Pistol Paul Cook. 

25 maart 2022
Laurens Leurs