#MarrGuitarKing - Bryan Ferry - The Right Stuff (1987)

#MarrGuitarKing - Bryan Ferry  - The Right Stuff (1987)

Eén van de laatste echte gitaarhelden, die we midden jaren tachtig in Bree met The Smiths bezig zagen (hij was toen slechts tweeëntwintig jaar oud). Onmiddellijk wisten we: dit is een echte! Helaas was het na vier Smiths-studioplaten en prachtige compilaties finito -  "J’en ai marre" - en was het ieder voor zich. Maar Marr leende de capaciteiten ook vaak en graag uit.  Een weekje Marr-bijdragen aan andermans werk.

Ook voor Bryan Ferry doet Marr wel vaker sessiewerk, maar de eerste keer was een bijzondere. 

The Right Stuff werd door Ferry en Marr geschreven en was ook de eerste single van de zevende soloplaat 'Bête Noire' van de Roxy Music-voorman. De riff en het leitmotiv van de song was al eens gebruikt op een instrumental van The Smiths, Money Changes Everything, dat als B-kant fungeerde voor Bigmouth Strikes Again in 1986. Volgens Guy Pratt, de bassist op 'Bête Noire' had iemand Ferry Money Changes Everything laten horen en hij vond het dermate goed dat hij er een tekst op schreef.

Hij belde Johnny Marr op met de vraag of hij toestemming kreeg om de track te gebruiken. En vermits die Roxy Music adoreerde, was een ja een vanzelfsprekendheid. Maar Ferry ging nog een stap verder en vroeg of Marr niet wilde meewerken aan de song. Daardoor werd het nummer aangepast van bluesy neefje van How Soon is Now aan de luxueuze, stijlvolle typische Ferrystijl. 

The Right Stuff kwam uit, enkele weken nadat The Smiths de split aankondigden in 1987, waardoor iedereen ervan uitging dat Marr vast bij Ferry ging spelen.  Het bleef beperkt tot sessiewerk en dat zou hij blijven doen, telkens Ferry het hem vroeg. Zoals ook in 2014 op Ferry's lp 'Avanmore'.

 

22 maart 2022
Laurens Leurs