Marnie Stern

Achtergrond

Joe Satriani heeft afgedaan. Steve Vai is vergeten. Angus Young blijkt slechts een voetnoot. Geen wijdbeense poses met open mond, het hoofd in de nek meer. De volgende gitaarheld is een gitaarheldin. En de male chauvinist pig in ons verplicht ons om erbij te vermelden dat Marnie Stern er bovendien best mag zijn.

Marnie Stern



Maar wat ons vooral aanzette tot deze introductie is dat geweldige gitaarspel dat ze tentoonspreidt. Het wordt fingertapping genoemd en afgezien van het feit dat het er geweldig uitziet, klinkt het ook nog eens ongelooflijk spannend. De vingers van haar beide handen fladderen als vlinders over de frets van haar gitaren met het meest magische geluid als resultaat.

Verwacht geen klassieke songopbouw met strofe/refrein/strofe/... . Waarschijnlijk kan u best helemaal niks verwachten wanneer u deze jongedame gaat bekijken. Maar omdat we nu eenmaal graag tegendraads zijn, lijkt de muziek van Deerhoof of Yoko Ono wel een referentie die ergens op slaat.

Het debuut van deze jongedame 'In Advance Of The Broken Arm' was al meteen een schot in de roos en hield Pitchfork in de ban. In de Verenigde Staten werd ze al genoemd als één van de "Greatest Female Guitarists Of All Time" en werd ze genomineerd voor "Female Artist Of The Year". Maar de muziek die ze bezigt, zal waarschijnlijk nooit de mainstream halen. De koppige mix van punk, metal en experiment is zo uniek dat de luisteraars op elk moment verrast worden door vreemde hooks of onverwachte wendingen.

In het verleden trad Marnie Stern vaak op met enkel een iPod als begeleiding. En hoewel dat ook al vrij interessant was, liep het te vaak mis om indrukwekkend te worden. Met een nieuw album met de merkwaardige titel 'This Is It And I Am It And You Are It And So Is That And He Is It And She Is It And It Is It And That Is That' onder de arm waaraan ook meesterdrummer Zach Hill opnieuw zijn bijdrage leverde, is het nu tijd om de rest van de wereld te veroveren. En wij hopen dat ze daarvoor een band meebrengt. Zach Hill zou mooi zijn, maar een andere drummer mag ook.

Marnie Stern speelt op vrijdag 17 juli in de Club-circuit Marquee van het Dourfestival en ons kan u daar dan dus ook vinden.

26 juni 2009
Patrick Van Gestel