Marc Alenus

Achtergrond

Aha, eindejaar! Waar uw en onze lijstjesfetisj eindelijk ongegeneerd weelderig mag tieren. In de aanloop naar onze ultieme lijst van het afglopen jaar laten wij ook onze redacteurs even hun ei leggen.

'Duivel-doet-al' van de redactie (ma) mag uiteraard niet ontbreken in het eindejaarsoffensief. Geen moeite is hem te veel om het hele land door te scheuren en de meest onbekende artiest voor z'n microfoon te halen. Met een bijzonder goede neus voor vers, opkomend talent laat ook hij zijn koplamp schijnen op een bewogen jaar 2014.

De beste van het jaar

1. First Aid Kit – ‘Stay Gold’

2. The War On Drugs – ‘Lost In The Dream’

3. Perfume Genius – ‘Too Bright’

4. Angel Olsen – ‘Burn Your Fire For No Witness’

5. The Delines – ‘Colfax’

6. Bear’s Den – ‘Islands’

7. Future Islands – ‘Singles’

8. Champs – ‘Down Like Gold'

9. Woods – ‘With Light And With Love’

10. Beck – ‘Morning Phase’

Eervolle vermeldingen zijn er voor Nathalie Merchant, Dans Dans, Greylag, Distance Light & Sky, Thus Owls, The Rural Alberta Advantage, Eriksson Delcroix en Strand Of Oaks.

Amai, dat kon beter!

Zonder leedvermaak, maar de Club Acoustic van Vestrock zal ik nooit meer vergeten. We noemden het in ons verslag toen zelfs “het slechtste idee sinds de gaskamers”. Beetje beschamend om dat terug te lezen, maar erg was het wel. Vraag het maar aan Bent Van Looy. Dat we daar Doctor Millar leerden kennen was wel een balsem op de wonde.

Mocht ik kunnen, wekte ik deze terug tot leven.

2014 eindigde gitzwart met het overlijden van Luc De Vos en Nick Talbot van Gravenhurst. Misschien omdat die twee nog het verst in het geheugen liggen, allebei nog veel te jong waren of in het geval van De Vos zo dichtbij waren. Hoe dan ook, deze twee mogen bij de volgende regenboog terug uit de hemel naar beneden glijden.

U hebt deze toch gezien?

Qua artwork ging er dit jaar niets boven de hoes van ‘Amazons’ van The Valerie Solanas. Vooral bij de vinyl kwam dit fantastisch tot zijn recht.

Qua clips valt mijn keuze op het werk van Early Bird Films. Zij maakten prachtige video’s voor o.a. Lemon, Blaudzun en The Antler King. Hier een voorbeeldje:

Straf live

Fink, Pukkelpop, 16/08/2014

The War On Drugs, Pukkelpop, 15/8/2014

The Acid, Big Next Festival, 12/09/2014

Winther, DE Studio, 01/06/2014

Tiny Ruins, Witloofbar Botanique, 2/10/2014

Ik koop hier

Ik koop er niet vaak, want naast de ongeveer tachtig albums die ik voor daMusic recenseerde dit jaar is er helaas maar weinig tijd om zelf dingen te kopen en er ten volle van te genieten. Maar het is er altijd weer een feest om tussen de talloze vinyls te snuffelen of er niets speciaals is te vinden. Ondertussen genietend van een koffie of een Orval kan ook: Coffee & Vinyl, Volksstraat 45, Antwerpen. 

Coolste trend

Huiskamerconcerten. Ik maakte er nog te weinig mee, maar ik vind het idee geweldig en democratisch. Meestal in goed gezelschap genieten van relatief onbekende, maar vaak straffe talenten. Is er iets leukers?

1 januari 2015