Marc Alenus

Achtergrond

En zo loopt 2013 alweer ten einde. Onze redacteurs blikken terug op het voorbije jaar en werpen een doordachte blik op wat komen gaat. U schuift zoals altijd de voeten onder tafel en smult mee...

Marc Alenus



Hoe zal 2013 in jouw muzikale geschiedenisboek gaan?

Ik wil Steven Spielberg niet inspireren tot nog een episode van Jurassic Parc, maar 2013 was het jaar van de terugkeer van de grote reptielen zoals The Rolling Stones, Aerosmith, Paul McCartney, Neil Young, Sting, David Bowie, enz. Af en toe zaten daar zelfs goede platen en concerten tussen, dus van mij mag het. Toch zal je in mijn lijstje geen van die platen terugvinden. Nostalgie is in deze niet aan mij besteed. Melancholie daarentegen, dat is een van mijn favorieten. Ik was dan ook erg blij met de opkomst van enkele “Bedrukte Belgen” zoals I Will, I Swear, Float Fall en Astronaute. Ook zwaar melancholisch: mijn held John Grant. Zijn album werd door vele fans uitgespuwd omdat hij te diep in de elektronica dook, maar wat snijden zijn songs diep. Waar vind je zinnen als: This pain, It is a glacier moving through you/ And carving out deep valleys/ And creating spectacular landscapes"?

Wat vond jij de beste 10 platen van 2013?

1. John Grant -  ‘Pale Green Ghosts’
2. Daughter – ‘If You Leave’
3. London Grammar – ‘If You Wait’
4. Laura Marling – ‘Once I Was An Eagle’
5. Foxygen – We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic'
6. Unknown Mortal Orchestra –‘ II’
7. Dans Dans – ‘I/II’
8. Volcano Choir – ‘Repave’
9. Rhye – ‘Woman’
10. MS MR – ‘Secondhand Rapture’

Ook heel erg genoten van Girls In Hawaii, The Head And The Heart, The Antler King, The Civil Wars, Mister & Mississippi, Phosphorescent, Agnes Obel en The Monotrol Kid

Wat  is de meest overschatte plaat van 2013?

Er springen er twee in mijn geheugen: Atoms For Peace – ‘Amok’ en The 1975 – ‘The 1975’

Wat is de meest onderschatte plaat van 2013?

Ook een double bill met: Frightened Rabbit - ‘Pedestrian Verse’ en White Lies -  ‘Big TV’

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2013?

1. Daughter, Pukkelpop, 15/8/2013
2. MS MR, Ancienne Belgique, 1/11/2013
3. White Lies + In The Valley Below, Ancienne Belgique, 29/11/2013
4. The Avett Brothers, OLT, 20/8/2013
5. London Grammar, Botanique (Witloofbar), (3/11/2013)

Warme herinneringen ook aan:  Dez Mona (Dranouter 3/8/2013), Unknown Mortal Orchestra (Botanique, 10/5/2013), Stornoway (Botanique, 12/4/2013, Rhye (Botanique, 6/3/2013)

Wat vond jij de beste song van 2013?

Moeilijke keuze, maar dat gitaarmotiefje in de intro van Swim And Sleep (Like A Shark) van Unknown Mortal Orchestra zat wekenlang in mijn hoofd en Sleep van I Will, I Swear (zeker samen met de clip) vond ik een van de intenste momenten van het muzikale jaar. Om nog maar te zwijgen van de subtiele gitaar van Laura Marling in Little Love Caster (beluisteren met hoofdtelefoon en letten op de cymbalen ook!!!)

Wat vond jij de hatelijkste song van 2013?

Dat moet Psy zijn met de flauwe doorslag van zijn reeds verschrikkelijk Gangam StyleGentleman M/V

Naar wie moeten we uitkijken in 2014 en waarom?

Revere. Ik zag ze bezig op Glimps en na één song wist ik al dat dit soort kleine optredens al lang verleden tijd hadden moeten zijn voor deze band. Ze combineren het theatrale van Muse, de intimiteit van Elbow en de zangstijl van Tom Smith en bezitten een begeesterde frontman. Ik blijf ook veel verwachten van In The Valley Below die hun album ‘The Belt’ hier nog altijd moeten uitbrengen. Verder wens ik onze Belgische bands meer erkenning in het buitenland en hoop ik op nog veel moois van I Will, I Swear en Float Fall.  Uit Nederland komt er weer een nieuwe Blaudzun aanwaaien en dat wordt de leukste noordenwind van het voorjaar.

30 december 2013
Marc Alenus