Marc Alenus

Achtergrond

Kijk wie daar vanonder een lawine aan platen komen gekropen! Het zijn onze redacteurs die traditiegetrouw hun licht laten schijnen over het voorbije jaar. Hoe ze het overleefd hebben: de natte festivalzomer, de najaarsstorm aan straffe concerten en de reeds vernoemde lawine aan releases? U leest het hier.

Marc Alenus



Hoe vat jij 2012 samen? Wat is je opgevallen? Wat is je bijgebleven?
De trend van vorig jaar zet zich onverminderd verder: meer en meer vinden folkinvloeden hun weg naar andere stijlen en van daaruit naar de hitparade. Anderzijds blijken ook dubstep en drum ’n bass blijvertjes. Een andere trend die opviel is dat remixen en covers vaak populairder blijken dan het origineel. Voor Triggerfinger was een cover zelfs de poort naar Europa. Eigenaardige evolutie!

Wat vond jij de beste 10 platen van 2012?
1 - ‘An Awesome Wave ‘ - Alt-J
2 - ‘Heavy Flowers’ - Blaudzun
3 - ‘Rise Ye Sunken Ships’ - We Are Augustines
4 - ‘As It Ever Was’ - Absynthe Minded
5 - ‘Jake Bugg’ - Jake Bugg
6 - ‘Wounded’ - BRNS
7 - ‘Given To The Wild’ - The Maccabees
8 - ‘Fear Fun’ - Father John Misty
9 - ‘Wrecking Ball’ - Bruce Springsteen
10 - ‘The Politics Of Envy’ – Mark Stewart

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2012?
1 – Jake Bugg, Café Video, 26 november
2 – Ryan Adams, St. Elisabethzaal, 1 mei
3 – Isbells + Mad About Mountains, Kuub, 30 maart
4 – Villagers, AB, 4 november
5 – Father John Misty, Botanique, 1 december

Wat wens jij de muziekwereld voor 2013 toe? Wat zou je zelf willen horen/zien? Wie mag er het loodje leggen? Welke groep zou een reünietournee mogen doen?
Ik hoop dat het ver gedaan is met al die zogenaamde talentenwedstrijden op tv. Echt talent zal sowieso wel doorbreken nadat daMusic erover heeft geschreven. De zomerfestivals wens ik alleen maar positieve gevolgen van de klimaatopwarming toe en een reünietournee van Japan zou wel eens leuk zijn. Het is zowat de enige band uit de jaren tachtig die nog geen lookalike heeft gekregen, laat staan een soundalike.

28 december 2012