Marble Sounds

Achtergrond

Aha, eindejaar! Waar uw en onze lijstjesfetisj eindelijk ongegeneerd weelderig mag tieren. In de aanloop naar onze ultieme lijst met platen van het afgelopen jaar presenteren wij u ook de lijstjes van enkele bekende koppen uit het muziekwereldje.

Marble Sounds

Marble Sounds hoeven we u eigenlijk niet meer voor te stellen. 2013 betekende, mede dankzij de schitterende clip van Leave A Light On, de definitieve doorbraak voor het gezelschap rond Pieter Van Dessel. Het is de man zelf die nu even terugblikt op 2014 en een tipje van de sluier oplicht over het komende jaar.



De beste van het jaar   

Het voorjaar van 2014 is voor mij de periode waarin mijn favoriete Belgen een parel aan hun back catalogue toevoegden: Yuko, Amatorski en The Go Find.     

Het najaar werd gekleurd door een Britse en Ierse bard: Damien Rice en Ben Howard. Verder heeft Alt-J bevestigd met hun tweede en was Oscar & The Wolf alomtegenwoordig, en terecht.     

Minder hip is het feit dat ik Sting herontdekt heb dit jaar 'The Last Ship' (van 2013) is misschien wel 's mans beste. Soms Ben Jij De Zon En Ik De Maan van Buurman was dan weer de beste Nederlandstalige song.

Mocht ik kunnen, wekte ik deze terug tot leven 

Zoals zovelen, greep de dood van Luc De Vos me erg aan. Ik was 16, 17 jaar toen 'Gorky' uitkwam en ik heb gitaar leren spelen met die plaat. De songs van Gorky hadden vaak niet meer dan drie of vier akkoorden en waren toch een plezier om na te spelen en te zingen. En ik kon me als tiener helemaal vinden in de wereld die Luc De Vos creëerde.     

U hebt deze toch gezien?     

  
Straf live     

Ik had Notwist al even niet meer live gezien en in TRIX waren ze verbazingwekkend sterk. Het concert was een mooie bloemlezing van hun repertoire en ze klinken nu beter dan ooit.     

Ik voorzie voor 2015     

We gaan met Marble Sounds een derde plaat uitbrengen in het najaar. Misschien wel de meest ambitieuze tot nu toe. Het plan is om met een strijkorkest de studio in te gaan.   

27 december 2014