Mannen, vrouwen en genderrebellen op Pukkelpop 2019 (2/2)

Voorbeschouwing

Mannen, vrouwen en genderrebellen op Pukkelpop 2019 (2/2)

Dit voorjaar was er in de AB een debat over gendergelijkheid in de muziek. Ook Chokri van Pukkelpop was daar aanwezig. Meer nog: één van zijn uitspraken was de inspiratie voor dit stukje: “Wij willen echt vrouwen op onze affiche zetten, maar ze moeten er zijn.” Wij wilden wel eens weten of hij ze gevonden had. Maar om de balans in evenwicht te houden, presenteren we ook straffe venten en genderrebellen. Gisteren focusten we op donderdag en vrijdag. Vandaag presenteren we de zaterdag en de zondag.

Zaterdag

Fornet - Lift 12.15u

Johan Baeten van Fornet schreef ooit nog voor ons magazine, maar liep daarna over naar de concullega’s. Toch blijven we de krullenbol graag zien, want met deze band speelt hij postpunk zoals wij het graag hebben: met eerbied voor de traditie van Joy Division en Can, maar tegelijk fris en opwindend. Tot zaterdag in De Lift, jongens!

Penelope Isles - Lift 15.35u

Naar vrouwen is het op zaterdag zoeken. We vinden er eentje achter de drums bij Brutus, eentje kronkelend op de vloer van De Lift bij Cocaine Piss en dan nog Jorja Smith, Anne-Marie en Beth Ditto van Gossip, maar die twee laatste zouden we eerder bij de genderebellen onderbrengen. Rest ons Penelope Isles, al is dat dan weer net als Whitney de naam van een band en niet van een vrouw. Mannelijk en vrouwelijk zijn binnen Penelope Isles in evenwicht, want het is de band van broer en zus Wolter. De debuutplaat kwam uit op 12 juli en is tegelijk fuzzy en poppy. En er hangt al langer een buzz rond deze band, dus toch maar eens checken.

Cocaine Piss - Lift 19.30u

Je had toch niet gedacht dat Cocaine Piss in een lijst met genderrebellen kon ontbreken? Wie denkt dat je om punkmuziek te maken ballen aan je lijf moet hebben, heeft de schuimbekkende Aurélie Poppins nog niet aan het werk gezien. Steevast sleurt ze zich een weg door het publiek om van daaruit de trashpunknummers van stem te voorzien, iedere zachte en halfharde man uitdagend om ook maar één vinger naar haar uit te steken. En wie achteraf een babbeltje met haar slaat (bijvoorbeeld als de bandleden de merchandise zelf verkopen na het optreden. Ze blijven doe-het-zelvers in hart en nieren), ontdekt dat ze eigenlijk best een lief meisje is.

En weet je hoe je Happiness in het Frans uitspreekt? A Penis. Genderrebel tot en met. Cocaine Piss, kijk zelf maar:

Jorja Smith - Marquee 19.30u

Ook Jorja Smith mag zich een uur wentelen in onze aandacht. De Engelse werkte al samen met Drake, Lamar en Stormzy en werd al bedolven onder de prijzen en nominaties, waaronder 'Best British Female Artist' op de Brit Awards van dit jaar. Bovendien treedt ze aan in de Marquee en dat is toch net iets fijner dan ver boven ons verheven op het hoofdpodium.

Parcels - Castello 20.30u

Als je toevallig de tent binnenwandelt zal je je in de set van 'Saturday Night Fever' wanen en je macho-vrienden zullen je prompt in de steek laten vanwege te veel gay discofunk. Laat hen zich laveloos drinken aan de toog. De fun, de hits, de looks zijn te vinden bij Parcels. Ze zijn fan van Fleetwood Mac en Steely Dan, de drummer heet Toto en Daft Punk is fan van hen.

The Streets - Marquee 23.30u

Toen Mike Skinner tijdens een vroeg rondje door het publiek laatst in de Ancienne Belgique door een overijverige fan ongevraagd werd gegrepen om te skydiven, nam hij dat als aanleiding om de rest van zijn set op te hangen aan een rondje opvoeding. Mannen, dit hoort niet! En ook: zo voelt het dus om een vrouw te zijn. Iedereen eigent zich het recht toe om aan je lijf te zitten, met, maar dikwijls zonder instemming. Op het einde vroeg hij aan het publiek om vrouwen te laten skydiven zonder er een rondje "tettekeruis" van te maken. Enkele tientallen vrouwen lieten het zich geen twee keer zeggen en er was geen man die het riskeerde om te profiteren. We stonden met de tranen in de ogen. The Streets, een genderrebel. “There’s no excuses my friend, let’s push things forward”!

Zondag

Billie Eilish - Main Stage 15.05u

Ze is pas zeventien jaar, maar voor de cover van de Rolling Stone wou ze de anti-Britney Spears zijn. Dat betekent dat ze mét kleren gefotografeerd werd. Dat zorgde voor controverse natuurlijk, een vrouwelijke popster hoort half naakt te verschijnen. Maar deze meid voelt zich goed in haar vel en is razend populair. Als er een rolmodel voor de pukkeljeugd moet gekozen worden, laat het dan Billie Eilish zijn met haar uitdagende attitude. “I’m the bad guy, duh!”

Kate Tempest - Castello 16.55u

Op zondag is het uitkijken naar Kate Tempest voor een loutering. Veel muziek is er niet te horen op het laatste album ‘The Book Of Traps And Lessons’, maar wanneer Tempest op een podium staat, gebeurt er altijd iets. Na drie dagen Pukkelpop zullen we in De Castello nederig het hoofd buigen voor deze priesteres in het besef dat we ons weer als hedonisten overgegeven hebben aan drank, drugs en rock-’n-roll terwijl de wereld naar de kloten gaat.

Kelis - Marquee 19.35u

Kelis dient op Pukkelpop niet alleen haar Milkshake op en songs uit 'Food', maar misschien ook wel een paar nieuwe songs. In mei van dit jaar meldde ze op Instagram dat ze na jaren kokkerellen (ze bracht een kookboek uit) dat ze werkt aan een nieuwe plaat en in juni zette ze, achttien jaar nadat het verscheen, haar album 'Wanderland' op de streamingdiensten. Het klonk nog altijd vers, net als die Milkshake van tien jaar oud.

Princess Nokia - Castello 20.35u

Drie jaar geleden presenteerde Princess Nokia zich nog als een kwajongen. Ondertussen trok de bisexuele Destiny Nicole Frasqueri meer en meer de kaart van het feminisme in haar raps. En ook tegen racisme kan ze niet (zo gooide ze hete soep over een racistische vent in de metro van New York). Vorig jaar bracht ze heel wat nieuw werk uit, maar dit jaar bleef het stil. Voor ons mag ze hoe dan ook de hete hiphopsoep nog eens opdienen.

Kikagaky Moyo - Lift 21.35u

Het eerste YouTube-commentaar op de KEXP live session zegt alles: “Japanese hippies with sitars, coming to America in their pajamas, letting the drummer do the talking… they are corrupting the youth”. Dat moet je ons geen twee keer zeggen natuurlijk. Wij zijn die met de madeliefjes in ons haar!

11 augustus 2019
Marc Alenus