Majical Cloudz

Achtergrond

Onze blik en vooral onze oren gaan de laatste tijd steeds vaker uit naar Canada. Dat daar niet alleen de jongens en meisjes van Arcade Fire resideren is voor de aandachtige lezer al lang geen geheim meer.

Majical Cloudz



Nieuwste parel aan de Canadese kroon is Majical Cloudz, een duo bestaande uit songwriter Devon Welsh en klankentovenaar Matthew Otto.

In minder dan een jaar tijd bracht het tweetal twee albums en een ep uit. In mei verscheen het album ‘II’ waarop de stem van Welsh werd begraven onder impressionistische synthlijntjes, loops, samples en verknipte melodieën.

In december van datzelfde jaar verscheen de ep ‘Turns Turns Turns waarop de vocalen naar voor werden gebracht en onlangs verscheen het album ‘Impersonator’ waarop de lijn verder wordt doorgetrokken.

De muziek is minimaal, maar uit de expressieve kracht spat uit de teksten over dood, geduld, familie, vriendschap en verlangen. Ze worden gedragen door rustige golven van ruis, gefilterde synths en spaarzame drumslagen.

Er werden voorlopig al twee singles uit de plaat getrokken: Childhood’s End en Bugs Don’t Buzz, maar ook Turns Turns Turns werd heropgevist.

Het eerste voelt aan als een warme, veilige cocon die opengebroken wordt wanneer de vader van de protagonist op brutale wijze aan zijn einde komt en het kind in één klap volwassen wordt.

De tweede is een bizarre pianoballad waarin slechts enkele noten aangeslagen worden en de derde lijkt wel bezwerend monnikengezang dat overgaat in een hartverscheurende smeekbede.

Stilaan ontwikkelt Welsh een geheel eigen genre binnen de elektronische muziek, hoewel hij wel wat gemeen heeft met de trits hedendaagse bands die stilte durven toelaten in hun muziek. Welsh gaat echter nog verder dan de James Blakes onder hen en… hij zingt ook beter.

21 juni 2013
Marc Alenus