Mad Season - Above (deluxe edition)

Achtergrond

Door de samenwerking van zanger Layne Staley (Alice in Chains), gitarist Mike McCready (Pearl Jam), bassist John Baker Saunders (The Walkabouts) en drummer Barrett Martin (Screaming Trees) kwam halverwege de jaren 90 een soort van semi-supergroep op de proppen. Die groep bracht in 1995 het album ‘Above’ uit. Achttien jaar na datum is er nu ‘Above (Deluxe Edition)’.

Mad Season - Above (deluxe edition)



De geschiedenis van Mad Season is er niet bepaald een waar je vrolijk van wordt. De vier bandleden  zijn muziek beginnen spelen in de afkickkliniek waar ze allen zaten. Toen bleek dat hun jamsessies wel degelijk resultaat opleverden, brachten ze ‘Above’ uit. Door het hervallen en de dood door overdosis van zanger Layne Staley en bassist John Baker Saunders zou het bij dit ene, maar uiterst boeiende album blijven. In deze heruitgave werden de nummers wat opgepoetst en zijn er drie extra songs waarop Mark Lanegan, vriend van de groep, de zang voor zijn rekening neemt.

Het album begint alvast fantastisch met het fantastisch opgebouwde Wake Up. De stem van Staley en het virtuoze gitaarspel van McCready slepen je mee in deze song die zich geleidelijk aan bloot geeft.

River Of Deceit was indertijd het meest bekende nummer uit het album. Het klinkt erg melodieus, maar als de tekst goed onder de loep neemt word je er toch absoluut niet vrolijk van. Dit nummer grijpt dan ook behoorlijk naar de keel.

Op I’m Above komt Mark Lanegan, in die tijd nog zanger bij Screaming Trees een airke meezingen. Het moet gezegd dat hij zelfs in die tijd al over die prachtige schurende stem beschikte waarmee hij nummers naar een hoger niveau kan tillen. Bovendien klikken de harmoniën tussen Lanegan en Staley zeer goed.

Niet de zang van Staley en Lanegan steelt de show in Long Gone Day, maar de saxofoon. Die gaat door zijn verfrissende en verrassende passage in dit jazzrocknummer met alle aandacht lopen.

Ook McCready mag zijn kunnen meermaals etaleren. In November Hotel mag hij al eens volledig loos gaan. Het topnummer voor McCready vinden wij echter het slotnummer van deze deluxe edition, Slip Away, met veel ruimte voor schitterende gitaarsolo’s en een magistrale outro.

De tweede cd  is een opname van een concert in het Moore theater in Seattle. Dit was vroeger enkel als bootleg te vinden en laat horen dat Mad Season ondanks alle problemen een erg goede live-band was. De derde schijf is een dvd met exact dat zelfde concert er op, aangevuld met opnames die in de RCKNDY club in Seattle zijn gemaakt en nog enkele losse opnames en nummers.

‘Above’ is geen standaard grunge album, maar vertoont verschillende zijsprongen naar andere stijlen. Het is desondanks een album voor muziekliefhebbers die met weemoed terugkijken naar die periode en dat je gedurende een uur kan opeisen en terug katapulteren naar de nineties. We horen een band die het in zich had om op korte termijn een heuse supergroep te worden. Drugs maken meer kapot dan je lief is!

29 augustus 2013
Patrick Blomme