Maandelijks Lekkers – November 2023

Maandelijks Lekkers – November 2023

Laat je niet afschrikken door wie rond 1 november al met jaarlijstjes strooit. Deze maand en de volgende presenteren we je nog graag mooie nieuwe single-releases die misschien ook weer licht, lucht en hoop bieden in donkere tijden.

Er is muziek bij waarin sombere of ongemakkelijke gevoelens niet onder stoelen of banken worden geschoven, terwijl men op andere opnames gewoon uitzinnig is van vreugde. Diverse malen worden er met gitaren en synths tegenstellingen overbrugd.

The Damned Few Someday

"Soms is het leven donker, kut, koud en leeg. Maar als we maar vaak genoeg doen alsof het allemaal wel goed komt, komt het misschien ook wel goed allemaal." Dat zegt Dion Lagebeke, de frontvrouw van de Overijsselse band, over het nummer dat ze liggend op de bank in tien minuten schreef. De indrukwekkende stem helpt je er weer bovenop.

The Rhythm Method - Have A Go Heroes

Ze worden vergeleken met Pet Shop Boys en Squeeze. Fijne elektronica met een toegevoegd gitaartje en hun gevoelens over de staat waarin Engeland verkeert.

Black Devil Disco Club - La Mer Sur L'Enfer

Heerlijk onvoorspelbaar, deze discopionier uit Parijs. Op dit nummer liet hij zich inspireren door Salvador Dali. het nieuwe album komt op 1 december uit.

FWLR & Mike Bello - Take It Higher

Een nog iets scherper randje heeft deze single van de producer uit Canada en de Australische dj die de handen ineen hebben geslagen om speakers en dansvloer te doen trillen à la Chemical Brothers. Een sterk nummer dat wel een beetje snel weer voorbij is.

Omni Exacto

Stukje muziek van dit trio uit Atlanta. Voor wie het wil weten: uit betrouwbare bron hoorden we dat het in de video echt een tv-toestel is dat van een parkeergarage afvalt, en dat er niemand gewond is geraakt.

MMTH - MUSCLE MEMORY

Nee niet MGMT, maar MMTH uit Duitsland. Ze brengen een verrassende mix van prog en postrock waar, zeker in het eerste deel van dit nummer, ook elementen van new wave in doorklinken. Voor de video kregen ze de medewerking van een echte gewichtheffer: Irakli Chanturia.

José James - 38th And Chicago

De jazz-zanger brengt met dit nummer een eerbetoon aan George Floyd die in 2020 werd vermoord in James' geboortestad Minniapolis. De komende tijd gaan we meer van hem horen, met een nieuw album in april, waaraan ook werd meegewerkt door rapper en filmmaker Baloji.

The Ultimate Dreamers - Big Violent

Wij werden gegrepen door deze mix van industrial, new wave en een beukende drumcomputer. Geef het een kans.

PALACE OF THE KING TEAR IT DOWN

Wie zoekt naar pure, ongecompliceerde rock-'n-roll, moet deze Australiërs eens checken. Cliché of niet, op hoge snelheid klinken ze haast net zo vertrouwd als landgenoten AC/DC en Airbourne.

THUNDERMOTHER - I Left My License In The Future

Of een politieagent in deze smoes zal trappen, valt nog te bezien, maar het belangrijkste is dat de Zweedse rock-'n-roll-queens terug zijn met een gewijzigde line-up en een ronkende nieuwe single die groeit met de seconde.

INFECTED RAIN - NEVER TO RETURN

Dit internationale gezelschap maakt moderne progmetal en schuwt daarbij de oosterse invloeden niet. Met het nummer proberen ze een vinger te krijgen achter het mysterie van de tijd en reflecteren met indrukwekkende klanken op het voorbijgaande leven.

11 november 2023
Tino Fella