Maandelijks Lekkers - januari 2024

Maandelijks Lekkers - januari 2024

Overspoeld door nieuwe muziek werden we in de eerste dagen van het nieuwe kalenderjaar niet meteen, maar helemaal droog staan we evenmin. Bovendien kijken we in Maandelijks Lekkers altijd ongeveer vier weken terug, zodat alles wat uitkwam, terwijl we met eindejaarslijstjes aan het stoeien waren, natuurlijk ook nog meetelt. En zo is de oogst weer ouderwets verrassend en opwindend. Met een spannende ontmoeting, een gastvrij onthaal bij rockers thuis en verontrustende berichten van een onheilsprofeet.

Marika Hackman Slime:

Ze was even van de radar, maar ze is terug! Van de recente singles is dit de meest betoverende.

TATYANA - Down Bad

Dansbare elektronica waarin de prikkelende bits over elkaar heen buitelen. Eén van de opvallendste releases in de eerste week van het jaar.

Noel Gallagher's High flying Birds - Love Will Tear Us Apart

Zelden laten we covers toe in deze rubriek, maar de wonderschone vertolking van de Joy Division-klassieker brengt een vertrouwd gevoel van rust dat we je niet willen onthouden. Noel noemt het nota bene een demo! Maar het geheel is zo fijn afgewerkt dat deze track heus de status van volwaardige opname verdient. Nu nog uitzoeken waarom die slaapkamer toch zo koud is.

Bjorn Berge - Mama Said

Oog in oog met iemand die iets van hem wil, moet de Noorse bluesgitarist rennen voor zijn leven. Het liedje had ook zomaar uit de koker van een vierpersoonsrockband kunnen komen.

The Rods - Play It Loud

Goeie rock-'n-roll hoeft niet altijd helemaal ongecompliceerd te zijn. De drummer heeft er in elk geval wel zin in.

Velcros Troubled Mind

Meer "straightforward" is de punk van Velcros, maar wel met bijna dromerige zang. Het nummer geeft bij begin en einde de indruk in een groter geheel te passen. Dus we wachten met smart op het album dat in maart verschijnt.

Royal Republic - My House

Thuis bij de Zweedse band vliegen de eighties-invloeden je om de oren. De drumsectie is even wennen, maar het gitaargeluid a la Owner Of A Lonely Heart is om vingers en duimen bij af te likken en de zang brengt regelmatig de landgenoten van The Hives in herinnering.

Throne Of Thorns Underworld

Weer een band die de individualistische maatschappij aan de kaak stelt. Eentje van Belgische bodem! Met het debuutalbum in zicht - ‘Converging Parallel Worlds’ verschijnt op 16 februari - genieten we op deze eerste single al van hoe die serieuze toon gecombineerd wordt met goed in het oor liggende zangpatronen, gitaarlagen die mooi in elkaar grijpen en een karaktervolle ritmische drive.

CathuboduaForetelling

Tot slot kun je je samen met deze symfonische metalband (ook uit België!) altijd nog overgeven aan een drinkfeestje omdat de wereld volgens de profeet toch naar de knoppen gaat. Ondertussen is de muziek superstrak met (onder veel meer) een imponerende diepe bas.

11 januari 2024
Tino Fella