MAANDELIJKS LEKKERS #3

MAANDELIJKS LEKKERS #3

In mei wordt in muziekland doorgaans een eerste veldslag gestreden voor de oorlog om de sound of summer. Afgelopen maand releaseten dus een heleboel artiesten een nieuw album, waaronder onder meer J. Cole, Jorja Smith, girl in red, DMX en popsensatie Olivia Rodrigo. Vandaar brengen wij jullie ook deze maand weer onze levering MAANDELIJKS LEKKERS:

 

Mustafa - Capo (feat. Sampha)

Eind mei bracht de uit Toronto afkomstige dichter, singer-songwriter Mustafa (The Poet) zijn debuutalbum uit als soloartiest, na jaren als songwriter te werken voor namen als Usher en Camilla Cabello. Het album kreeg de naam ‘When Smoke Rises’, waarmee Mustafa een ode brengt aan rapper en vriend Smoke Dawg, die in 2018 doodgeschoten werd. Straatgeweld, de dood en rouw zijn dan ook de rode draad doorheen het album. Eén van de hoogtepunten op ‘When Smoke Rises’ is ongetwijfeld Capo, waarop Mustafa ondersteund wordt door de Britse zanger Sampha.

J. Cole - amari 

In mei bracht de Amerikaanse rapper J. Cole het langverwachte album ‘The Off Season’ uit, dat in de eerste week helemaal bovenaan de Billboard 200-lijst prijkte. Eén van de nummers, die je op dit album kan terugvinden, is het grimmige amari, geproducet door Timbaland. Fun fact: Timbaland bokste de beat in elkaar tijdens één van zijn Twitch-streams en vergat het daarna op te slaan. Toen Cole interesse toonde in de beat, moest Timbaland de beat proberen na te maken op basis van een opname van de stream.  

Lil Baby - We Win (Space Jam: A New Legacy) (feat. Kirk Franklin) 

De enorm populaire rapper Lil Baby heeft er opnieuw een succesvolle maand opzitten. Naast J. Cole te voorzien van een gastvers op diens album ‘The Off Season’, mocht hij ook een nummer schrijven voor de soundtrack van 'Space Jam: A New Legacy', de sequel van de gelijknamige film met Michael Jordan en Wayne Knight uit 1996. Voor We Win kon Lil Baby rekenen op de steun van gospellegende Kirk Franklin, die zijn geweldige koor ter beschikking stelde.

girl in red - I’ll Call You Mine 

Eén van de meest geanticipeerde releases van de afgelopen maand was het debuutalbum van de Noorse indiepopsensatie girl in red, ‘if i could make it go quiet’. De Noorse Marie Ulven Ringheim kende een doorbraak met de single we fell in love in october en wist met Serotonin ook de radiozenders voor zich te winnen. In MAANDELIJKS LEKKERS willen wij graag het catchy I’ll Call You Mine belichten, een ware verfrissing tussen de emotioneel geladen nummers die het merendeel van het album uitmaken.  

Sam Gellaitry - Games 

De Schotse producer keert voor de tweede keer in evenveel maanden terug in onze lijst met nieuwe single Games. Over de punchy beat schudt Gellaitry enkele harde raps uit de mouw, waarmee de Schot bewijst dat we het achterste van zijn tong nog lang niet hebben gezien.

Leon Bridges - Motorbike:

De Amerikaanse soulzanger Leon Bridges loste in mei een eerste single van het nieuwe album ‘Gold-Diggers Sound’, dat uitkomt op 23 juli. "Motorbike is about living in the moment and escaping with someone. It’s the personification of that unspoken chemistry you have with that person”, aldus Leon Bridges. De prachtige videoclip werd geregisseerd door niemand minder dan Director (Anderson) Paak en is een duidelijke knipoog naar het befaamde koppel Bonnie en Clyde.

DMX (feat. Westside Gunn, Benny The Butcher, Conway The Machine) - Hood Blues 

Eind mei kwam verder ook ‘Exodus’ uit, het eerste postume album van de legendarische New York rapper DMX, die op 9 april om het leven kwam na een hartaanval. Op ‘Exodus’ zijn features terug te vinden van flink wat supersterren als Alicia Keys, Jay-Z, Nas, Snoop Dogg en Bono. Het nummer dat ons het meest bijblijft is Hood Blues, waarop DMX en de leden van hiphopcollectief Griselda de lyrische spierballen laten zien over een productie van Swizz Beatz. R.I.P. DMX.

2 juni 2021
Hannes Deraedt