M83

Achtergrond

Een van de opmerkelijkste singles dezer dagen is Midnight City van M83. Deze band van de Fransman Anthony Gonzalez bestaat al tien jaar, maar is nog niet echt bekend bij het grote publiek. Dit ondanks tournees met o.a. Depeche Mode, Kings of Leon en The Killers.

M83



M83 past enigszins in het hokje van de Shoegaze, zij het dat ze geen of nauwelijks gitaren gebruiken. We schrijven hier wel "ze", maar in feite is M83 grotendeels een soloproject.

Gonzales krijgt hier en daar wat hulp zoals van Zola Jesus, zijn broer Yann Gonzalez, keyboardspeler Morgan Kibby, gitarist/bassist Pierre-Marie Maulini, en drummer Loïc Maurin. Lovende kritieken kreeg de man in het verleden ten overvloede, maar commercieel succes bleef grotendeels uit.

Dertiende keer goede keer echter. Jawel, de dertiende single van deze dromerige Fransman werd vrijwel meteen opgepikt door radiostations in heel Europa en ondertussen gaat ook ons land stilaan voor de bijl.

Midnight City krijgt net wat airplay en nu is er eindelijk ook een videoclip. Eindelijk, want de single is al uit van juli. Het nieuwe dubbelalbum van M83 'Hurry Up, We're Dreaming' komt morgen uit.

Als je niet meer kan wachten, kan je hier het album streamen.

Voor wie M83 live wil meemaken, is er slecht nieuws. Zijn Europese tournee brengt hem alsnog niet naar België. Wie echt gek genoeg is kan op 29 november wel terecht in de Melkweg te Amsterdam.

17 oktober 2011
Marc Alenus