Lux Lisbon - Get Some Scars

Achtergrond

Wij vonden Lux Lisbon niet. Lux Lisbon vond ons. Op een zondagochtend voegde Stuart Rook ons toe op Twitter en iets dreef ons ertoe om de band eens te checken. Groot was onze verbazing toen we de gratis ep afspeelden.

Die ep, ‘Get Some Scars’, telde oorspronkelijk vier songs, maar de gratis versie telt er maar liefst elf en biedt een duidelijke inkijk in de veelzijdigheid en de evolutie van de Londense band.

Als fans van Revere en To Kill A King waren we meteen mee. Vooral de twee recentste singles overtuigden meteen. Mememto Mori, de vorige single, met de stomende trompet van Elliot Phelps op het eind, had met zijn tekst het triomfantelijke themalied kunnen geweest zijn van ‘Le Tout Nouveau Testament’, mocht hij in het Frans geweest zijn; en nieuwe single Show Me The Money is powerpop met een folky randje van de bovenste plank. Ook hier vormt de trompet een meerwaarde.

Ook fans van Florence and The Machine komen aan hun trekken, zeker als bassiste Charlotte Austen de leadvocals voor haar rekening mag nemen zoals in The Devil Got Me Dancing. En één keer doet de band zelfs aan Bloc Party denken. OudjeYour Head Is A Weapon kon zomaar van ‘A Weekend In The City’ geplukt zijn.

De band bestaat momenteel zo’n vijf jaar en begint in Engeland voet aan de grond te krijgen. Getuige daarvan zijn de vier uitverkochte shows dit jaar in de Britse hoofdstad; drie daarvan in The Lexington (tweehonderd plaatsen) en een in de Bush Hall (vierhonderd plaatsen). Deze laatste was zelfs al weken vooraf uitverkocht.

Dat is niet verwonderlijk. De band slaagt er op zijn ep zelfs in geweldig veel energie op te wekken. Zowel Rook als Austen beschikken over een krachtige stem, de meeste nummers zijn uptempo, het gitaarspel van Tom Cooper is opmerkelijk en de opvallende toevoegingen van koper, viool en synths doen de rest.

Toch kan de band ook in verstilde versie overtuigen. Van oude single Demons You Show krijg je twee versies en vooral de akoestische versie, die de band opnam tijdens een BBC-sessie, is aangrijpend omdat de stemmen van Rook en Austen hier mooi afwisselen.

Als je het ons vraagt, zal het niet lang meer duren voor Lux Lisbon zijn weg vindt naar een ruimer publiek. De band klinkt ambitieus, opzwepend en toegankelijk; en als ze live zo goed zijn als op plaat, vinden we ze volgend jaar vast en zeker ergens op een zomerfestival.

3 oktober 2015
Marc Alenus