Luka - Need You In The Light

Luka - Need You In The Light

Alzheimer treft één op drie vrouwen en één op zeven mannen. Ook de bomma van Luka werd er het slachtoffer van.

Luka Cruysberghs ken je nog als jongste winnaar van 'De Voice Van Vlaanderen' en als zangeres van Hooverphonic. Ze was toen misschien nog net iets te jong voor zoveel verwachtingen, maar met hernieuwde moed en een kleinere equipe werkte ze toch aan een nieuwe ep. Die komt volgend jaar uit en de eerste single verschijnt vandaag (21 september).

Dat het net op Wereld-Alzheimerdag is, is geen toeval. Need You In The Light gaat immers over haar persoonlijke ervaringen met de ziekte. Ze vertelt: “Het nummer is een ode aan mijn bomma en gaat over mijn ervaringen tijdens de moeilijke periode van haar ziekte. Voor veel jongeren is dementie een ver-van-mijn-bed-show, maar toch komt de ziekte bijna in elke familie voor en zo ook in de mijne. Omdat mijn ouders vaak in het buitenland zaten, bracht ik veel tijd door met mijn bomma en bompa".

"Dat was zeker niet altijd gemakkelijk, maar zeer waardevol. We hebben veel hilarische momenten gekend, want mijn bomma was van nature een hele grappige. Zo lachten we vaak met fratsen, die ze uithaalde, en ondanks haar Alzheimer werd ze er niet minder grappig op. In een later stadium vond ze de woorden moelijker en moeilijker, al vond ik dat niet altijd nodig. Aanwezigheid en samen zijn was vaak al genoeg. Het ergste was dat het leek alsof ze zich machteloos voelde en vaak moest ze huilen, maar ze kon niet meer zeggen waarom ze huilde. Daardoor voelden ook wij ons machteloos.
Daarover gaat mijn song, want voor mij was het zeer pijnlijk om mijn bomma steeds een beetje meer te verliezen. Maar ik ben wel blij dat ze me nog heel lang heeft herkend, later misschien niet meer bij naam maar je zag wél dat ik iemand was die ze herkende."

Dat Need You In The Light een breekbaar nummer is geworden, mag geen verrassing heten, maar je hoort ook de kracht waarmee Luka omging met het gegeven. Die kracht zorgde er ook voor dat ze het meterschap aanvaardde van de Stichting Alzheimer Onderzoek (naast Hugo Sigal, die al jaren met veel toewijding het peterschap op zich neemt).

 

21 september 2023
Marc Alenus