#LudosSeventiesPlaatjes - Elvis Costello – Pump It Up ('This Year's Model')

#LudosSeventiesPlaatjes - Elvis Costello – Pump It Up ('This Year's Model')

In een oude Humo van eind 1979 werd een aantal prominente rockers uit eigen land - toen hanteerde men nog niet de gruwelijke afkorting BV - gevraagd naar de favoriete platen van het afgelopen decennium (1970-1980). The Kids-frontman Ludo Mariman had er tien, die ook wij vandaag nog lusten. 

Op nummer één en dus de favoriete seventieselpee van Ludo Mariman. En hij heeft een punt. De eerste plaat van Costello met de echte Attractions, waarmee hij de meeste nummers van 'This Year’s Model' live al speelde. En dat is te horen aan de snedigheid en Sturm und Drang? die ze hanteren (de eerste, 'My Aim Is True' werd ingespeeld door de Amerikanen van Clover, later beter bekend als The News van Huey Lewis).

De plaat werd zowel door publiek als critici laaiend onthaald. Het is trouwens één van de vijf favoriete elpees van misantroop Robert Smith van The Cure.

Voor één keer gaan we niet voor het weergaloos spannende (I Don't Want to Go to) Chelsea, maar voor een andere powerpopbom. Costello schreef  Pump It Up op een brandtrap van het Newcastle Hotel tijdens de Stiff Records Tour (die hij ondernam met Stiff-kompanen Ian Dury And The Blockheads, Wreckless Eric, Nick Lowe, Dave Edmunds en Larry Wallis). Op het moment van de creatie was hij nogal ontdaan door het feit dat zijn tourmaatjes de seks, drugs en rock-‘n-roll-filosofie iets te letterlijk leefden.

Totaal irrelevant om te weten maar net daarom leuk: Madonna leerde drummen op deze song en elektrodanscollectief Rogue Traders samplede de gitaarriff van Pump It Up voor hun Voodoo Child in 2003. 

21 december 2020
Laurens Leurs