Lubiana - Mamy Nianga

Lubiana - Mamy Nianga

Lubiana koketteert met haar vrouwelijkheid, haar roots en haar joy de vivre.

Afkomstig uit de West-Afrikaanse cultuur, schittert de kora met die melodische subtiliteit, waardoor het één van de favoriete instrumenten van de griots (lofzangers uit West-Afrika) is. Het snaarinstrument wordt voornamelijk bespeeld door mannen, maar ook Lubiana heeft er de zinnen op gezet. En vice versa! Dat blijkt uit nieuwe single Mamy Nianga, een song die schippert tussen westerse pop en Afrikaanse folk. Met deze track legt de Belgische van Kameroense afkomst de oerziel bloot en creëert ze een unieke sound.

Lubiana, wiens voornaam "geliefde" betekent, vindt het hier leuk om een ​​Kameroense term te gebruiken waarmee ze daar een kokette dame benoemen. "Dat is wat ik mijn vader tegen me hoorde zeggen zodra ik de badkamer uitging! Maar ik accepteer mijn dualiteit: de maan, de zon, mijn lichte en donkere delen. Ik ben zelfvoorzienend", lacht Lubiana.

En met spontaniteit brengt ze joy de vivre over en eert ze in één moeite door haar erfgoed. Willy Sommers zou zeggen: “Laat de zon in je hart!”

1 mei 2021
Marc Alenus