Lowlands 2016: mag het eens wat anders zijn
Achtergrond
Voor de Belgische festivalganger is het derde weekend van augustus traditioneel het weekend van Pukkelpop. Bij onze noorderburen vindt dan telkens ook Lowlands plaats. Er zijn heel wat namen op beide festivals, die overlappen, maar ook heel wat verschillen. Je kan op Lowlands natuurlijk ook gewoon naar Muse of Disclosure gaan kijken, maar voor wie een keer iets anders wil, zijn hier een reeks tips die je niet op Pukkelpop vindt.
Één van de meest opvallende namen op de affiche is waarschijnlijk het Philip Glass Ensemble (zondag 12:50 / Bravo), dat live de soundtrack bij 'Koyaanisqatsi' komt uitvoeren. Klassieke muziek op een groot festival is iets wat te weinig voorkomt. En al zeker wanneer het om een uitdagend werk gaat als dit 'Koyaanisqatsi'. De film uit 1982 gaat over de relatie tussen de mens en zijn omgeving (een kwestie die vandaag de dag nog steeds relevant is), maar bevat geheel geen narratief. De soundtrack is één van Glass’ beste werken waarin de repetitieve en minimalistische patronen spelen met het idee van tijd. Een unieke kans om dit werk live uitgevoerd te zien met de film op groot scherm.
Wie toch liever beats en elektronica hoort dan piano en blazers, heeft natuurlijk niets te vrezen. Op het X-Ray podium zijn er een reeks interessante namen te vinden. Neem nu Mikael Seifu (vrijdag 00:00 / X-Ray) en Islam Chipsy & Eek (Zaterdag 21:15 / X-Ray), twee artiesten die telkens elementen uit de respectievelijke muziektradities nemen en deze vermengen met elektronica. Mikael Seifu noemt zijn mix van rap, elektronica en Ethiopische folk zelf "Ethiopiyawi". Eerder dit jaar kwam er op RVNG Intl de ‘Zelalem EP’ uit met bijhorende mixtape, die zijn wijde invloeden toont. Islam Chipsy brengt dan weer een mix van de Egyptische shaabimuziek. Daarmee wist hij al het thuispubliek in Caïro te overtuigen en in Europa wint hij ook steeds meer grond. Op het podium tovert hij microtonale toonladers uit zijn keyboard, terwijl hij zelf ook uitgebreid staat te shaken op de stevige drums.
Op datzelfde podium zal ook Fatima Al Qadiri (Vrijdag 23:00 / X-Ray) te vinden zijn. Deze Koeweitse bracht twee jaar geleden debuutalbum ‘Asiatisch’ uit op het Britse Hyperdub-label (ook de thuis van Burial). ‘Asiatisch’ is bijna een auditieve tegenhanger van Edward Saïds 'Orientalism' en onderzoekt hoe het verre oosten als fantasie wordt voorgesteld in de westerse popmuziek (waarvan Blur vorig jaar nog eens het bewijs leverde). Dit jaar kwam ‘Brute’ uit, een album dat opnieuw een sterke sociale boodschap had. Deze keer was ze geïnspireerd door onder andere de gebeurtenissen in Ferguson. Het thema van machtsmisbruik en politiegeweld is al aan de cover af te lezen.
Wie bereid is om om voor twee uur ’s middags uit zijn tent te kruipen, kan op Lowlands ook een nog een hoop interessante dingen meemaken naast muziek. Er is elke ochtend Yoga Tribe Vibe (telkens om 10:30 / India), en er wordt vanalles met Haka gedaan. Het literatuuraanbod oogt ook bijzonder mooi met onder andere Connie Palmen (zondag 14:15 / Helga's House of Pain), Weijers & Van Saarloos met hun seksistische talkshow (zaterdag 14:00 / Helga's House of Pain) en Ilja Leonard Pfeiffer & Erik Jan Harmens die een nieuwe dichtbundel voorstellen (zaterdag 12:45 / Helga's House of Pain). Tijdens Schrijven? Overleven! (Vrijdag 16:15 / Helga’s House Of Pain) komen drie verschillende auteurs aan bod, die als vluchteling in Nederland zijn aangekomen. Een lovenswaardig initiatief in deze tijden.
Oh, en voor we het vergeten: er staan natuurlijk ook gewoon een hoop mooie grote namen op de affiche. Namen zoals Sigur Rós (zaterdag 19:30 / Alpha), Foals (zondag 20:35 / Bravo), Kamasi Washington (zaterdag 15:45 / India), Anna Meredith (zondag 20:15 / X-Ray) en nog veel meer.
Zelf ook eens een kijke nemen naar de affiche? De volledige line-up en tickets vind je hier.