#Londen - Wings - London Town (1978)

#Londen - Wings - London Town (1978)

Londen, fascinerende stad zonder meer. Daarom deze week zeven "songs about London".

'London Town' was het zesde studioalbum van Wings en eentje, die we als Beatles-gek koesterden zoals we alles postfab koesterden, met Wings voorop. Het werd uitgebracht in maart 1978, twee jaar na voorganger 'Wings At The Speed Of Sound'. 

Op een jacht genaamd de Fair Carol op de Maagdeneilanden werden in de maand mei van 1977 verschillende nieuwe nummers opgenomen. Als weerspiegeling van de nautische omgeving was de werktitel van het album 'Water Wings'. Naarmate Linda's zwangerschap vorderde, stopte de band de sessies voor het album, met uitzondering van de opname van een nieuw nummer, Mull Of Kintyre, in augustus en de voltooiing van het reeds begonnen Girls' School

Die twee nummers werden eind 1977 als single uitgebracht - de enige nieuwe release van Wings dat jaar. Voordat de single uitkwam, waren er twee leden van Wings weggevallen: drummer Joe English had heimwee gekregen naar Amerika en keerde naar huis terug en leadgitarist Jimmy McCulloch verliet Wings om zich in september bij The Small Faces aan te sluiten. Voor het eerst sinds 'Band On The Run' uit 1973 werd Wings herleid tot  de kern van drie: Paul, Linda en Denny Laine, zoals blijkt uit de hoesfoto van het album. 

In november, twee maanden na de geboorte van James, de zoon van de McCartneys, en kort nadat de sessies voor 'London Town' waren hervat, werd het Schotse eerbetoon Mull Of Kintyre uitgebracht. Met enorm commercieel succes.  Het nummer werd de best verkochte single in Groot-Brittannië en overtrof de grootste hit van de Beatles, She Loves You. Pas in 1984 zou dat record worden gebroken door Band Aids Do They Know It's Christmas? Mull Of Kintyre is nog steeds de vierde best verkochte single in Groot-Brittannië en de best verkochte niet-liefdadigheidssingle.

De opnames voor London Town werden in januari 1978 voltooid met enkele laatste overdubben. Single With A Little Luck werd op 31 maart uitgebracht en werd een nummer-een-hit in de VS, maar de daaropvolgende singles haalden slechts weinig hitparadesucces. Het album bevat ook Girlfriend, dat Michael Jackson coverde op het album Off The Wall uit 1979.

'London Town' stond in de top vijf in het VK en de VS, maar het album slaagde er niet in het succes van Wings' drie eerdere albums te herhalen en kreeg overwegend negatieve recensies van muziekcritici.

21 juni 2024
Laurens Leurs