#Londen - The Smiths - Half A Person (1985)

#Londen - The Smiths - Half A Person (1985)

Londen, fascinerende stad zonder meer. Daarom deze week zeven "songs about London".

Over een zestienjarige die van Manchester naar London verkast. The Smiths namen Half A Person op in januari 1987 en brachten het de maand daarop uit als B-kant van Shoplifters Of The World Unite met de mooie zin “Sixteen, clumsy and shy / I went to London and I / I booked myself in at the Y. / W.C.A./I said I like it here, can I stay? / I like it here, can I stay? / Do you have a vacancy for a back-scrubber?” Toen in september 'Stangeways Here We Come' uitkwam, had gitarist Johnny Marr de groep al verlaten met slechts vier jaar op de teller. Maar wat een output! De song

Half A Person is een soort van momentopname van een zestienjarige die in London aankomt en zich incheckt in de YWCA (Young Women’s Christian Association). Een vrouw schrijft de verteller een brief, waarin ze zegt dat ze het leuker vond toen de verteller arm was. De verteller is al zes jaar op zoek naar een derde persoon in de hoop een levensverhaal van vijf seconden te delen.

Smiths-fans hebben zich vaak afgevraagd of de verteller een man of een vrouw was. Het inchecken bij de YWCA heeft sommigen ertoe gebracht het voor de hand liggende te concluderen. Maar Morrissey vertelde in 1990 aan het Britse muziektijdschrift The Face dat het nummer autobiografisch was. Over de vrouw die de brief schrijft, zei hij: “Ja, dat is allemaal absoluut waar. Ze bestaat echt!”

Als we het nummer als autobiografisch mogen beschouwen, was Morrissey in 1975 een jonge muziekfan in Manchester, die zich bezighield met het schrijven van brieven aan muziektijdschriften als Melody Maker en New Musical Express. Het zou nog zes jaar duren, tot 1982, eer The Smiths werden gevormd.

Het gebeurt wel vaker dat de teksten van Morrissey voor enige controverse zorgen en ze zijn vaak wazig op het vlak van geslacht en/of seksualiteit. In hetzelfde interview met The Face zei Morrissey dat hij niet geïnteresseerd was in relaties, omdat de mensen tot wie hij zich aangetrokken voelde, zich nooit tot hem aangetrokken voelden. Dat klinkt een beetje als iemand die iemand zes jaar lang achtervolgt.

Volgens de 'Mozipedia' van Simon Godard, een encyclopedie gewijd aan alles wat met Morrissey te maken heeft, zou de tweede regel in Half A Person wel eens een eerbetoon kunnen zijn aan één van de favoriete tekstschrijvers van de zanger: Joni Mitchell. In Don Juan’s Reckless Daughter van de gelijknamige jazzfusion-lp uit 1977, zingt ze: “I came out two days on your tail”.

Morrissey heeft het verhaal van de song en zijn tijd in Londen nooit verder toegelicht. Toen hij in 2000 in New York Half A Person introduceerde tijdens een live optreden, zei hij simpelweg: “Dit gaat over iemand die niet echt een volwaardig persoon is”, waarbij hij er sarcastisch aan toevoegde: “Wie zou dat kunnen zijn? Ik heb geen idee!”

22 juni 2024
Laurens Leurs