#Londen - The Jam - Carnaby Street (1977)

#Londen - The Jam - Carnaby Street (1977)

Londen, fascinerende stad zonder meer. Daarom deze week zeven "songs about London".

De "Stürm und Drang" van The Jam is steevast leuk om terug te horen, hier in een minder gekende song. Want het was de B-kant van All Around The World, uitgebracht in juli 1977. Die single bereikte de dertiende plaats in de UK-hitlijst en zat netjes gesandwicht tussen het debuut 'In The City' en de opvolger 'This Is The Modern World'.

Carnaby Street werd geschreven en ingezongen door bassist Bruce Foxton. Je hoort de zang van Paul Weller vooral in de koortjes weerkaatsen. De song gaat over de neergang van Carnaby Street, een straat die vooral hip was in de sixties, maar sindsdien veel van de modepluimen liet in de seventies: “The street is a mirror / For our country / Reflects the rise and fall / Of our nation/ The street that was a legend / Is a mockery / A part of the British tradition / Gone down the drain”.

Carnaby Street is een winkelstraat in Soho, dat deel uitmaakt van de Londense City of Westminster. De straat ligt vlakbij de grote winkelstraten Oxford Street en Regent Street. Modeontwerpster Mary Quant was hier ook gevestigd. De straat had een grote aantrekkingskracht op met name jongeren in de zogeheten Swinging Sixties. Tegenwoordig heeft de straat die uitstraling grotendeels verloren. De daar gevestigde bedrijven zijn nu grotendeels filialen van winkelketens en restaurants. Niettemin is het nog altijd een bekende winkelstraat, die vooral bezocht wordt door jongeren en toeristen.

De naam van de straat is ontleend aan Karnaby House, een groot gebouw uit 1683. Het is niet duidelijk waarom het huis die naam droeg. De straat werd waarschijnlijk aangelegd in 1685 of 1686 en wordt voor het eerst in geschriften vermeld in 1687. Tegen 1690 bestond de straat bijna volledig uit kleine woonhuizen.

 

18 juni 2024
Laurens Leurs