#lollapalooza91 - Nine Inch Nails - Head Like A Hole (1989)

#lollapalooza91 - Nine Inch Nails - Head Like A Hole (1989)

Lollapalooza is een jaarlijks Amerikaans muziekfestival voor heavy metal-, alternatieve rock-, punk- en hiphopbands, dans, komedie en ambachtelijke kraampjes. Er is ook plaats voor politieke groepen. Na een rondreizend bestaan gaat het sinds 2005 jaarlijks door in het Grant Park in Chicago. Wij focussen een weekje op de oer-Lollapalooza uit 1991.

Trent Reznor: “We were officially the first casualty of the Lollapalloozatour”.  Ze werden het slachtoffer van de hitte en materiaal dat daar niet echt tegen bestand was: “I guess what happened is a lot of our equipment in the back was sitting in the sun, baking in the desert heat”. De elektronica raakte oververhit en dat was nu net een essentieel deel van de industrial sound. De klank smolt bijna letterlijk weg en het werd een nachtmerrie, aangevuld met het onvermogen van de crew, waardoor de set  vervroegd werd afgebroken en een woeste Trent Reznor het materiaal het podium af gooide terwijl de MTV-camera’s hem meedogenloos volgden tot in de bus, hetgeen hem nog woester maakte. Een ramp op de drempel van een doorbraak voor Nine Inch Nails. 

Head Like A Hole verscheen voor het eerst op het debuutalbum van Nine Inch Nails, 'Pretty Hate Machine' in oktober 1989. In Amerika werd het in maart 1990 als single uitgebracht en vervolgens in september in de UK. Het nummer kreeg zo'n buzz in het VK dat Guns N' Roses de groep meenam als openingsact op de Europese tournee in augustus en september 1991.

Dit nummer gaat over de controle die geld heeft over mensen en de pijn en het lijden dat daarmee gepaard gaat. Geld is een god op zich geworden (vooral in kapitalistische samenlevingen zoals die in Amerika). Trent Reznor zegt eigenlijk dat hij liever sterft dan toe te geven aan de verleiding. In gesprek met Kerrang! in 2005 zei Trent Reznor dat het nummer "gaat over schreeuwen tegen een beest zonder er een gezicht op te plakken'.

Trent Reznor woonde nog in Cleveland, toen hij met verschillende medewerkers 'Pretty Hate Machine' maakte, waaronder Richard Patrick, die later Filter zou vormen. Reznor en crew besteedden veel tijd aan het verfijnen van de nummers. Ze bogen zich erover om ze precies goed te krijgen. Uitzondering was Head Like A Hole, dat hij in ongeveer vijftien minuten opnam en als een wegwerpartikel beschouwde. "Het feit dat het deze enorme reactie veroorzaakte, maakte me echt kwaad omdat ik er niet over had gepiekerd", legt Reznor uit.

Het is vreemd dat Head Like A Hole toegankelijk is, maar naar de maatstaven van industriële muziek is dat wel zo. Veel luisteraars die Ministry of Front 242 niet aankonden, vonden met het nummer een toegangspoort tot het genre, waarvan Trent Reznor zich volledig bewust was. Hij zei destijds dat Nine Inch Nails "die doorgang was naar de echte of obscure industriële bands".

11 mei 2023
Laurens Leurs