Lokerse feesten 2017 - Paardenworsten met nostalgie

Voorbeschouwing

Het valt op dat, ondanks de zelfverklaarde foodtruckhype, de langste rijen op de festivals toch niet bij de gourmetburgers of luxehotdogs maar bij de frieten en de kebabs staan. Niet zo op de Lokerse Feesten, waar de paardenworsten, voormalig armemenseneten, gretig aftrok vinden. Maar natuurlijk zak je niet enkel voor het culinaire gebeuren af naar de Durmestad.

Vergeef ons dat wij Bazart, Oscar and the Wolf, Tom Odell en andere Samson en Gerten even links laten liggen. Als we het programma diagonaal doornemen valt toch een overdaad aan grijzende groepen op. En dat is zeker geen slechte zaak. Wij lijsten even onze favorieten op en vermelden zijdelings dat er nog steeds tickets en abonnementen te koop zijn.

Voor Pixies en Millionaire zullen wij al op dag één op post zijn. De tijd van het 20h00-22h00-00h00-programmaformaat wordt ook al ettelijke jaren niet meer aangehouden. Dus wees op post om respectievelijk 20h15 en 23h30. Laat ons vooral hopen dat er wat pit in Pixies zit, want het lijkt allemaal wat logger te zijn dan vroeger. Het zou best kunnen dat Tim Vanhamel en kornuiten Frank Black naar huis spelen.

De liefhebbers van brulboeien konden op Graspop zowel Sepultura al aan het werk zien met Derrick Green aan de microfoon, als de Cavalera-broers die met 'Roots' op tournee zijn. Hoewel Green bijna dubbel zo lang bij Sepultura zingt als Max Cavalera, blijven de broers Cavalera toch altijd het "echte" Sepultura wat sommigen betreft. Een vermetele ziel plakte de versie van Roots van beide bands achter elkaar. Beslis voor uzelf of de programmadirecteur van de Lokerse Feesten de goede keuze maakte...

Meer show en minder gedonder verwachten we bij Alice Cooper, al hopen we dat de organisatie niet beslist om stoeltjes aan te slepen voor zijn wellicht toch stilaan geriatrische publiek. De vrij compacte groep, waar hij momenteel mee tourt, belooft een wat rauwere klank dan in de jaren tachtig en negentig het geval was. Cooper zal wellicht wat schminktips delen met Marilyn Manson, maar of u daarvoor tot middernacht op de Kaai blijft, is geheel voor uw rekening.

Stemmen veranderen door de jaren, vraag dat maar aan John Watts, oftewel Fischer-z (spreek uit: "zed"). Eerlijk gezegd vinden we het zeker niet erg dat Marliese of The Worker niet meer zo schel door ons hoofd piepen terwijl we de kater van zondag verwerken. Muzikaal zit het ook zeker nog snor.

Stemmen verdwijnen soms ook. En we moeten onder ogen zien dat Arno al jaren niet meer kan zingen. Als dat verpakt wordt in voldoende vuil lawaai, komt hij er gelukkig mee weg, maar we raden het publiek dan toch aan hiervan te genieten terwijl het de kater voor dinsdag aan het opbouwen is.

Fast Forward naar woensdag, waar we hopen dat The Offspring er geen al te plichtmatige zaak van maakt. De extra kilo's en wat lomere gang zullen vermoedelijk ook gedeeld worden door het publiek, waardoor een eventuele moshpit wellicht meer zal weg hebben van een sumoworstelwedstrijd.

Pennywise lijkt anno 2017 stukken scherper te staan, dus is het misschien best dat zij eerder geprogrammeerd staan. Dan zit er hopelijk nog wat fut in het publiek.

Vermelden we dan nog zijdelings dat de liefhebbers van elektronicariedeltjes uit vroeger jaren op 12 augustus kunnen gaan luisteren naar Air en Leftfield, maar dat er vooral in de Red Bull Elektropedia Room gedraaid wordt door de Cherry Moon Legends. En nee, dat Système Nouveau-vestje zal u niet meer passen. En die felle marina's van toen hebben ondertussen allemaal hangtieten van de drie kinderen die ze hebben van vier verschillende venten. Gelukkig is het tegen dan al lang donker.

Allen naar Lokeren dus, voor een grote brok nostalgie en een dagelijks rantsoen paardeworsten.

De lokerse Feesten vinden plaats van 4 tot en met 13 augustus op de Grote Kaai in de gelijknamige stad. Meer info via de website.

29 juli 2017
Stefaan Van Slycken