Lokerse Feesten 2010: Eerbied voor grijze haren

Achtergrond

Traditioneel verzamelen de Lokerse Feesten een heleboel artiesten die (en dan drukken we het voorzichtig uit) al even aan de weg timmeren. DaMusic vond de tijd rijp om de ervaren musici die dit jaar werden opgetrommeld even op een rijtje te zetten.

Lokerse Feesten 2010: Eerbied voor grijze haren



De heren van Wu-Tang-Clan werden geboren ergens tussen 1966 en 1971 en staken in 1992 hun imposante neus door het hiphopvenster. Intussen heeft Ol' Dirty Bastard al het loodje gelegd, maar de anderen blijven naast hun solocarrières dit project toch nog steeds in leven houden. Voor rap en hiphop was en is dit een samenwerking van titanen die niet altijd werk heeft opgeleverd dat recht evenredig was met het aanwezige talent, maar desondanks toch behoorlijke klappen heeft uitgedeeld. Op de Lokerse Feesten kan u ze aan het werk zien op vrijdag 30 juli.

Eigenlijk is Alice Cooper (°1949) al bezig aan zijn zevende leven, maar heeft hij er nog minstens twee te gaan. Hij begint er inmiddels effectief zo schrikwekkend uit te zien als hij wil doen uitschijnen op het podium, speelt nog steeds met slangen en doodskoppen en kan nog rocken als de beesten. In 2008 bracht hij nog een nieuwe plaat uit ('Along Came A Spider') en voor 2010 staat er nog een ep ('Alice Does Alice') klaar. Wie dus beweert dat hij irrelevant is geworden, loopt achter de feiten aan. Alice Cooper speelt op zondag 1 augustus op de Lokerse Feesten.

J. Mascis (°1965) en Lou Barlow (°1966) hadden het al een tijdje met wisselend succes buiten de groep geprobeerd nadat ze met Dinosaur Jr. enkele legendarische platen hadden gemaakt. In 2005 vonden ze de tijd rijp om drummer Murph (°1964) van onder het stof te halen en de groep nieuw leven in te blazen. Aanvankelijk waren het precies die cultplaten waaruit werd gepuurd, maar geleidelijk aan slopen ook de meer commercieel gerichte nummers uit het tweede leven van Dinosaur Jr in de set. Mascis' lange haren zijn al lang niet meer zwart, maar hij ramt nog steeds met dezelfde nijdigheid op zijn gitaar. Op dinsdag 3 augustus kan u deze fantastische band aan het werk zien.

Jon King (° 1955) en Andy Gill (°1956) zijn al bijna een halve eeuw muzikaal actief. De weerklank van het werk dat zij eind jaren zeventig op de markt brachten, is ook nu nog te horen bij talloze bands. Postpunk is namelijk een genre dat nog steeds actueel is en hun invloed op dat genre is ongetwijfeld kolossaal. Met de reünies waar we tegenwoordige mee om de oren geslagen worden is het haast logisch dat ook Gang Of Four terug opstaat uit het graf. Wie wil weten waar bands als Maxïmo Park de mosterd hebben gehaald, moet op donderdag 5 augustus naar Lokeren.

Wie nooit wakker gelegen heeft van reünies in wat voor vorm dan ook is grijze eminentie Paul Weller (°1958). Zowel met The Jam, The Style Council, als solo heeft deze man platen gemaakt die tijdloos zijn. Meer nog: met 'Wake Up The Nation' geeft hij veel van die jonge snaken het nakijken. Het zilver op zijn hoofd heeft hij dan ook al ruimschoots verdiend. Wij kennen geen betere plaats om zaterdag 7 augustus door te brengen dan op de Grote Kaai in Lokeren.

Misschien wordt door muziekliefhebbers wel het meest uitgekeken naar Roxy Music. Door de jonge snaken omdat ze hen nog niet aan het werk hebben gezien, door de oude rotten uit nostalgische overwegingen. Ondanks geruchten zou Bryan Ferry (°1945) geen nieuwe Roxy Musicplaat gaan opnemen met Brian Eno. Het zou bij solowerk blijven, maar optreden onder die naam met Phil Manzanera en Andy Mackay doen ze dus nog wel. En op zondag 8 augustus kan u het allemaal live meemaken.

De Lokerse Feesten starten op vrijdag 30 juli en eindigen op zondag 8 augustus.

24 juli 2010
Patrick Van Gestel