#LiveBovenStudio Peter Frampton - Show Me The Way (1976)

#LiveBovenStudio Peter Frampton - Show Me The Way (1976)

Live versies die je prefereert boven de studioversie. Vaak komt het niet voor, maar het gebeurt. Live geeft uiteindelijk altijd weer een ietsje andere dynamiek en sommige nummers varen daar wel bij.

Op een van de wandelingen luisteren we al eens naar de prima podcast van Rick Rubin en Malcolm Gladwell, de “Broken Record”-podcast. Aanrader. En daar hoorden we een zeer aangenaam onderhoud met deze gitaarrockgod uit de seventies die met zijn dubbele live-lp “Frampton Comes Alive” uit 1976 alle ethergolven toen domineerde. Daarna deemsterde waarna zijn carrière ook weer weg, maar hij werd opgepikt door David Bowie (ze waren schoolgenoten geweest) en die revitaliseerde zijn carrière. Hij vertelde ook hoe een spierziekte (inclusion body-myositis) zijn schrijven en spelen bepaalde.

En laten we ook niet vergeten dat de man onderdeel was van de fantastische Humble Pie, het withete bluesboogierockkwartet dat hij vormde met Steve Marriot van the Small Faces. Maar terug naar “Frampton Comes Alive”, Frampton verhuisde na zijn split met Humble Pie in ’72 naar de Verenigde Staten voor een solocarrière die via zeer intensief touren leidde tot de live-dubbelaar en millionseller (hij klokt af op meer dan acht miljoen exemplaren) die drie top-tien hits opleverde met als absoluut prijsbeest Show Me The Way dat in de studioversie amper een rimpeling veroorzaakte maar in de liveversie de wereld in 1976 overheerste. 

In het nummer spreekt Frampton vaagweg over een drenkeling op zoek naar redding en richting, Show Me The Way: "I just met somebody that gave me such confidence," vertelt hij Melody Maker in 1976. "My life is completely changed. All the lyrics in that song are about me and her."

In de intro gebruikt hij de jappiotube, een talkbox die zijn gitaar via een buis (in de mond) met een stemvervormer die het nummer een aparte dynamiek gaf. Veel muzikanten volgden dit na maar een groot succes is het nooit meer geworden zeker niet voor degenen die dit zelf probeerden te bouwen want velen hebben menige tandvulling verloren met fout geïnstalleerde toestellen die elektrische schokken rechtstreeks de mond in stuurden. In 2019 kondigde Frampton zijn afscheidstournee aan maar die werd in 2020  onderbroken om gekende redenen. Nog eens terug naar zijn hoogtepunt dan maar:

 

29 juli 2022
Marc Alenus