#LiveBovenStudio Nirvana - About A Girl (1994)

#LiveBovenStudio Nirvana - About A Girl (1994)

Live versies die je prefereert boven de studioversie. Vaak komt het niet voor, maar het gebeurt. Live geeft uiteindelijk altijd weer een ietsje andere dynamiek en sommige nummers varen daar wel bij.

Een mooie post scriptum aan de carrière van Kurt Cobain die in april van 1994 zo dramatisch het leven liet, deze plaat 'MTV Unplugged in New York' kwam uit op 1 novemer 1994.  Misschien wel een van de laatste liveplaten met een massale impact op de mainstream.

Hun passage op MTV’s Unplugged was in ieder geval een sleutelmoment in hun carrière, niet enkel bleek de groep ook zonder fuzz, noise en tumult in een intieme setting ijzersterk en beklemtoonde ook het schrijverstalent van Cobain. Ook de welgemikte covers van Bowie en the Meat Puppets sloegen aan, maar het waren toch de eigen nummers die hun waarde en kracht aantoonden.

Zo ook About a Girl, geschreven voor zijn destijdse vriendin Tracy Marander met hij een tijdje samen leefde. Marander wist niet dat de song over haar ging tot dat ze het zelf, jaren later, kon lezen in 'Come as You Are: The Story of Nirvana'. Volgens de eerste drummer van Nirvana, Chad Channing, had Cobain geen titel voor de song toen hij werd opgenomen: "I remember we were rehearsing the song not long before we went in and recorded the record, 'Bleach'. Kurt was just playing the song and we were working it out. I asked Kurt what the song was, and Kurt was like, 'Well, I don't really know.' And then I said, 'Well, what's it about?' And he says, 'It's about a girl.' And I said, 'Well, why don't you just call it 'About A Girl'?' And he just kind of looked at me and smiled and said, 'Okay.' We went with that. It's kind of heavy, but it's got a total pop sensibility!"

Cobain schreef het nadat hij de voorgaande avond de eerste Beatlesplaat in Amerika ‘Meet the Beatles’ tot in den treure opnieuw speelde. Het werd het openingsnummer op 'MTV Unplugged in New York' en raakte daarna wel zeer opvallend in de belangstelling van een breed publiek in tegenstelling tot een paar jaar eerder op de debuutplaat 'Bleach'… En alsnog een postume hit want de liveversie haalde plaats 22 in de Amerikaans hitlijst alsook in de Lage Landen (NL op 22, B op 13).

30 juli 2022
Laurens Leurs