#LiveBovenStudio Bob Marley and the Wailers - No Woman, No Cry

#LiveBovenStudio Bob Marley and the Wailers - No Woman, No Cry

Live versies die je prefereert boven de studioversie. Vaak komt het niet voor, maar het gebeurt. Live geeft uiteindelijk altijd weer een ietsje andere dynamiek en sommige nummers varen daar wel bij.

 

Zijn eerste, echte hit en in de live-versie bovendien van 'Live!', opgenomen in de Lyceum in London in 1975 op een hete julinacht en onderdeel van de grote doorbraaktournee voor Bob Marley & the Wailers.

De vorige tour was desastreus afgelopen met een publiek dat helemaal nog niet klaar was voor reggae. Voor deze tour had Marley veel repetitiewerk geklopt en veel denkwerk verricht in de klank van het geheel om te kunnen wedijveren met de grote arena acts van dat moment. Hiervoor breidde hij de groep nog uit met de Jamaicaanse basssist Family Man Barrett en de Amerikaanse gitarist Al Anderson.

Uitbundige recensies zorgden voor uitverkochte shows in de Verenigde Staten en tegen de tijd dat ze naar Europa afzakten was ook hier alles uitverkocht. Een perfecte achtergrond voor de live-opnames die leiden tot 'Live!'. Marley was een van de weinige artiesten die er in slaagde om op dat moment in tijd een gelijke mix van blank en zwart te bereiken onder zijn publiek.

No Woman, No Cry werd, mede door de hoge meezingfactor, een hoogtepunt in de shows. De originele lijn is "No, Woman, Nuh cry." Nuh is Jamaciaans voor "don't," dus de eigenlijke betekenis is: “No, Woman, Don't cry...”  Hij verlaat zijn geliefde, haar verzekerend dat de slums waarin ze leven haar niet naar beneden zullen halen en dat alles goed komt, "don't shed no tear."

De originele versie op 'Natty Dread' was korter en sneller en had bijlange na niet de energie van de live-versie. "Government yard in Trench Town" verwijst naar het Jamaicaans sociaal huisvestingsproject waar Marley tot in de late jaren vijftig woonde. Marley schreef het nummer maar gaf ook een compositiecredit aan Vincent “Tartar” Ford, een van zijn Jamaicaanse vrienden die hem uit de brand hielp toen hij onbemiddeld was en een soepkeuken runde in Kingston.

Aston "Family Man" Barrett, bassist vertelde aan NME op 30 juni 2012: "The song is about the strength in the mama of course, strength in the ladies. And we love a woman with a backbone. Something like a wishbone! They have to be like a she lion! Woman strong, you know, not depending on the man. Of course the man is there to help you, then for every successful man, there is a good woman." Grootse song! Machtige versie…

28 juli 2022
Laurens Leurs