Live Forever! – Liam Gallagher wordt vijftig!

Live Forever! – Liam Gallagher wordt vijftig!

Vandaag (21 september 2022) is het vijftig jaar geleden dat William “Liam” John Paul Gallagher in Manchester werd geboren als de derde zoon van het uit Ierland geëmigreerde echtpaar Tommy en Peggy Gallagher. Hij werd voorgegaan door Noel (1967) en Paul (1966). De jeugd van de broers is inmiddels lang en breed uitgemeten en komt ruim aan bod in de prachtige documentaire 'Supersonic' (2016) van Mat Whitecross. In diezelfde documentaire kun je zien hoe “five lads from a council estate” in de jaren negentig de grootste band ter wereld werden. Waarom hij voor mij na achtentwintig jaar nog steeds een absolute held is, kan u hier lezen

 

Mijn eerste herinnering van Oasis en dus van Liam is de videoclip voor de klassieker Whatever (1994). Mijn broer en ik vonden het maar niks. Bijna een jaar later - ergens eind zomer 1995 - kwam op MTV de Amerikaanse videoclip voor Live Forever voorbij en ik was verkocht! Direct na de videoclip belde mijn jeugdmaatje Marc mij op of ik die nieuwe clip van Oasis had gezien. Hij was eveneens onder de indruk en samen fietsten we naar platenzaak 'Rock N' Roll Music' in het nabijgelegen dorpje Didam om de single te bestellen. Deze parel van een song was het begin van mijn liefde voor Oasis en de Gallagher-broers, een liefde die tot op de dag van vandaag voortduurt.

De eerste keer dat ik Liam live zag was uiteraard met Oasis. Het was op 27 november 1997 in de Brabanthallen, Den Bosch. Liam kwam op in een gebroken wit jasje van Australian en tot twee keer toe stelde hij het publiek de alombekende vraag: “Are you madferit?!”. En of we dat waren. De versterkers begonnen te fluiten en Be Here Now werd ingezet. Dat ik na het concert een paar dagen last van mijn oren had, nam ik heel graag voor lief!

De breuk van Oasis in augustus 2009 werd ook ruim besproken in de pers. Zowel Liam als Noel hadden een eigen versie van dat verhaal. Wat de reden ook moge zijn, het feit dat er een einde kwam aan één van de grootste rockbands ooit was erg treurig. Noel deed de fans geloven dat Liam de boosdoener was. Eerlijkheidshalve moet ook ik toegeven dat ik dacht: “Wat ben je toch een klootzak, Liam!”. Zijn werk met Beady Eye vond ik bij vlagen goed, maar het deed mij niet veel. Noel kwam in 2011 met een puik (titelloos) solodebuut, terwijl Liam van de radar verdween na de breuk van Beady Eye.

Lange tijd ging het ook niet goed met Liam, wat je kan zien in de documentaire 'As It Was' (2019) van Charlie Lightening en Gavin Fitzgerald. Hij leek voorgoed van het toneel verdwenen. Maar in 2017 kwam er dan het nieuws dat Liam een soloplaat af had en de eerste single Wall Of Glass sloeg bij mij in als een bom! Liam had afgerekend met zijn persoonlijke shit en was klaar om andermaal te bewijzen dat hij er nog steeds toe deed. Toen ik debuut 'As You Were' hoorde, werd dat bewijs wat mij betreft geleverd. Puntige songs en klassieke ballads, allemaal raak. Oké, Liam schreef de songs niet helemaal zelf, maar brengt ze wel met overtuiging.

Het eerste Nederlandse soloconcert in de AFAS Live op 8 maart 2018 liet een herboren Liam zien. Klaar om andermaal de wereld te veroveren. Toen muziekjournalist John Doran hem in 2017 in een interview voor de YouTube-serie 'British Masters' vroeg of hij een grote tour wilde voor het album, antwoordde hij: “Ik ga waar het mij brengt. Ik ben voorbereid op klein omdat ik ooit klein ben begonnen en ik ben voorbereid op groot omdat ik groot ben geweest”.

De afgelopen vijf jaar bracht Liam drie prachtige albums uit, werd hij groter dan broer Noel en ben ik hem weer meer gaan waarderen. Hij is niet meer de Liam van weleer. Hij is rustiger, eerlijker en sympathieker geworden, maar heeft nog steeds dezelfde energie en attitude als in de hoogtijdagen van Oasis. Hij is daarom nog altijd een "rock 'n' roll star". Sterker nog: Liam Gallagher is de laatste echte rock-'n-rollstar die de muziekwereld nog rijk is. Live forever, Liam!

Foto: Facebook

21 september 2022
Gregor Dijkman