#LiteraireSongs - Kate Bush - Wuthering Heights (1978)

#LiteraireSongs - Kate Bush - Wuthering Heights (1978)

Een literaire week met liedjes over schrijven, schrijvers en boeken. De ideale aanloop tot een literair ideetje voor onder de kerstboom.

Dertien waren we, toen we op 'Avro's Toppop' plots een dartele bosnimf in een Eftelingsetting met een piepstemmetje door het beeld zagen dansen en dan vooral die muziek, die spookachtige piano, die priemende gitaarlijnen (van Ian Bairnson, gitarist van Pilot, die van Magic), die veeloctavige zanglijnen en een song als een kathedraal. Volstrekt uniek.

De pers dacht oorspronkelijk ook dat het ging om "novelty", een lucky one-hit-specialleke, maar dat was zonder de negentienjarige Bush gerekend, want haar plan was de lange termijn. En wat voor één. In de marge, maar zeer significant: het was het eerste nummer, dat door een vrouw was geschreven, dat in Groot-Brittanië de eerste plaats haalde. Stel je voor: we schrijven 1978.

De song is gebaseerd op de gelijknamige klassieke roman uit 1847 van Emily Brontë over de onmogelijke liefde tussen twee jonge mensen, Catherine en Heathcliff, vechtend tegen klassenonderscheid en verstikkende familie-achtergronden. Kate Bush en Emily Brontë delen dezelfde verjaardag: 30 juli (Bronte in 1818, Bush in 1958). Toen ze het lied schreef, had Kate het boek 'Wuthering Heights' nog nooit in zijn geheel gelezen, maar ze kende het verhaal. Ze leende de roman van haar broer, bladerde door de pagina's en pikte er enkele belangrijke regels uit. "De naam Cathy hielp en maakte het gemakkelijker om mijn eigen gevoelens van verlangen naar iemand zo erg te projecteren dat je hem haat", legde ze uit in een fanclubnieuwsbrief uit 1979. "Ik kon begrijpen hoe Cathy zich voelde."

Kate beweert dat ze zo'n verbinding met de tekst voelde dat ze zelfs regels in het boek aantrof nadat ze ze al in de tekst had geschreven. Platenfirma EMI wou eerst James And The Cold Gun uitbrengen, omdat ze Wuthering Heights te vreemd vonden voor de radio. Bush bleef aandringen op Wuthering Heights en het label gaf toe in de stellige overtuiging dat het toch zou floppen, om haar daar later mee te kunnen confronteren. Gruwelijk mis gegokt. En ze mocht prompt ook de volgende single kiezen, The Man With The Child In His Eyes, opnieuw een voltreffer in een lange, chique reeks.

Wuthering Heights was overal een grote hit behalve in de VS, waar Bush niet doorbrak op de radio en er geen zenders waren die haar de wilden uitzenden. In tegenstelling tot de vele Britse daden, die erop gericht waren Amerika te veroveren, had Bush er geen belang bij de promotie-inspanningen te leveren die daarvoor nodig waren. De meeste Amerikanen leerden haar muziek kennen via andere fans, muziekjournalisten en medewerkers van platenwinkels die haar verdedigden, maar het leidde niet tot massale aantrekkingskracht. Tot Running Up That Hill (A Deal With God) in 2022 werd gebruikt in een aflevering van de Netflix-serie 'Stranger Things'. Het was een hoe-heb-ik-nog-nooit-van-deze-geweldige-zangeres-gehoord-moment voor veel jonge kijkers die de catalogus op streamingdiensten begonnen te verslinden. Het nummer bereikte nummer acht, veruit de hoogst scorende Amerikaanse inzending.

8 december 2023
Laurens Leurs