Lintfabriek Forever 2019: never be divided

Voorbeschouwing

Lintfabriek Forever 2019: never be divided

Call us oldskool! De legendarische term Lintfabriek, decennia lang hét ondergrondse epicentrum van punk en punkrock, roept nog steeds bij heel wat mensen vele “Ik was daar”-herinneringen op. Maar Lintfabriek is niet meer enkel de naam van een politiek weggevaagd muziekmekka, ze staat inmiddels ook voor een “wij geven niet op”- en “party political bullshit”-gevoel. Vandaar ook Lintfabriek Forever: een minifestival dat gedragen wordt door een aantal wijlen-LF-bestuursleden en stilaan aan het uitgroeien is tot een jaarlijkse traditie op Kontichs grondgebied.

De headliner voor editie 2019 is een band die destijds nog op het kleine podium in het pand in de Mechelsesteenweg van jetje gaf: The Kids. De Belgische trots en het levende bewijs van de slogan “punk will never die” blijft nu eenmaal een energieke liveknaller die punkharten collectief oppompt en vuisten samen de lucht in laat gaan. “We will never be divided”.

Muzikaal een stuk scherper zijn de regiogenoten van Your Highness. Na de bizarre, twintig minuten durende ééntrackslangspeler van 2016 (‘The Quietus') bleef het lange tijd stil rond het heavy sludgemetalgezelschap. De heren hadden het dan ook druk met het bezegelen van de internationale status via een resem West-Europese club- en festivalshows. Brengt 2019 eindelijk wat nieuwe Koninklijke muzikale verwennerij? Hopelijk.

Over variatie gesproken, The Gravebrothers zijn een misschien wat minder bekend gezicht in de florerende Vlaamse scene van de psychobilly, wat zoveel betekent als vetkuiven, speedcountry, comic persiflages en een “whisky smoke bandit atmosphere”, zoals de leden van ondermeer Fifty Foot Combo, Speedball Jr en Los Putas het graag vermelden. Speeddrums, contrabas, banjosolo’s, scherende gitaarriffs, you name it. Een frisse, maar niet minder energieke manier om de punkspirit te benaderen.

Of het niet gekker kan! We hebben je wel herkend, Tom – Gino’s Eyeball – De Ridder. Achter deze persiflage van de gekende schlagerzanger schuilt een funkwartet dat een mengeling brengt van speedpunk en schlagercovers. Nog fouter dan Me First And The Gimme Gimmes? You bet. Harry Gagger is zonder een stevige dosis alcohol niet aan te raden.

En als we toch aan het bieden zijn: Burning Mike & The Fire Fighters heeft inmiddels wel naam gemaakt als punkrockcoverband van Lagwagon, NOFX en gelijkaardigen en opener Muddler verrast zowaar met Nederlandstalige pop-mathrocksongs. En dat allemaal voor de prijs van een tray Carapils!! Lintfabriek Forever. You Bet!

Lintfabriek Forever brandt los op 2 februari. Tickets kosten 13,62 euro en kan je hier bestellen.

9 december 2018
Johan Giglot